Godaste saffranskakan!

jennieochstina

God söndag kära läsare!

Stina Patetsos som skriver från en bakande och skapande söndag. Och jag måste bara dela med mig av av ett av mina bästa recept på saffranskaka till er- för den har nämligen all that!

Godaste Saffranskakan- även kallad deluxe saffranskaka, är sådär saftig och härlig. Kryddad med kardemumma, muskot och vanilj. Toppad med citron-och vaniljfrosting och granatäpple. Dessa kombinationer är verkligen härliga för själen 🙂

Och nu är det ju verkligen säsong för både granatäpple och saffranstider (även om jag tycker att man kan äta denna kaka året om!)

Perfekt till adventsfikat- här kommer mitt recept- ENJOY!

10689621_10152818003436181_6523067450132833354_n

GODASTE SAFFRANSKAKAN

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl hett vatten
  • 1 påse kuvert saffran, 1/2 g
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen muskot
  • 1 st sockerbit
  • 1 dl kokosflingor till formen
  • smör till formen
Citron- och vaniljfrosting
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 150 g philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
  • 4 dl florsocker
  • saften av en halv citron
Garnering
  • granatäpplekärnor (ett stort granatäpple)
  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant och häll på kokosflingor runt om i formen.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Mortla sockerbiten med saffran.
  3. Blanda vetemjöl, kryddor, vaniljsocker (alla torra ingredienser) så att de blandar sig väl.
  4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet så att det blir hett. Slå direkt på socker-och äggblandningen och rör om försiktigt.
  5. Häll därefter på mjöl-och kryddblandningen och rör om så att det blandar sig väl. Slå över i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min (kakan ska INTE var kladdig).
  6. Medan kakan är i ugnen kan frostingen förberedas. Vispa smör, florsocker, vaniljpulver och citronsaften krämig. Tillsätt philadelphiaosten.
  7. Tag ut kakan ur ugnen. Låt svalna. Bred därefter på frostingen över kakan och garnera med granatäpplekärnor.
  8. Ställ in kakan kylen i minst 20-30 min. Servera, ät och njut!

 

TIPS! Jättegott att ha i kokosflingor i kakan! Jag brukar tillsätta ungefär 1 dl.