Tävling med Scan och svensk rapsgris

jennieochstina

Kära vänner!

Stina här igen! Jag och Jennie måste ju få berätta om tävlingen vi är med i! Vi blev nämligen tillfrågade av Scan- att tillsammans med ett gäng härliga matbloggare tävla mot varandra att ta fram Sveriges bästa recept på rapsgirs! Läs allt om tävlingen på Scans hemsida.

banner_smal_kött_Original

Första tanken från min sida kom direkt tillbaka till Sveriges mästerkock. 10000 tankar med vad man kunde/kan laga. Och konkurrensen är ju inte av den lättaste kategorin- så vad ska man laga???

Efter en del tänkande stod det helt klart för både mig och Jennie- det ska bli mat som vi älskar och representerar. Alltså mat som är lätt att laga, förbaskat god och mat som räcker till många- riktigt mat helt enkelt!

Att laga mat som räcker till ett helt gäng men ändå känns lyxig är för oss både festligt och även recept som oftast hänger med länge och sparas utav många. När ett recept sparas och görs om i oändlighet vet man att det var ett lyckat recept!

När man lagar mat till många är det viktigt att fokus ligger på råvarorna och smakerna och inte på alltför krångliga metoder. Därför att det viktigt för oss att det inte blir plockepinn-tallrikar eller skumsåser.

Så utgångspunkten- sätt ett recept som kommer användas mycket- vardag som fest. Sätt ett recept som räcker för många. Och givetvis- sätt ett recept som är förbaskat gott!

Så vilken detalj och koncept blev det? KOTELTTRAD! Alltså- denna fantastiska detalj som vi båda älskar. Kom fram till att göra en gremolata att marinera in köttet med- tillsammans med ett helt gäng körsbärstomater. Icke att förglömma tillbehören- ugnsrostad sötpotatis med färska kryddor, rostade tomater och en härlig tzatsiki.

RECEPTET hittar ni nedan!

Vackra kotlettrerad. Rostad tillsammans med körbärstomater och hela vitlökar. Köket doftade mer än ljuvligt kan man ju lugnt säga!

10371378_10152431569781181_3330076941092394164_n

Helstekt kotelttrad med gremolata, ugnsrostad sötpotatis och körbärstomater och tzatiski! Kan ha blivit den godaste koteltten ever. Att pressa citron över köttet och du är in heaven!

10256822_322675391222477_8542778221590612229_n

HELSTEKT KOTELTTRAD med gremolata, ugnsrostad sötpotatis och körbärstomater och tzatiski

8-10 personer

Kotelttrad

1 kotlettrad från svensk rapsgris (ca 10-12 koteltter)

400 gram krösbärstomater (gärna Romantica)

Gremolata

2 st hela vitlökar

1 kruka färsk rosmarin

1 kruka färsk timjan

2 dl riktigt god olivolja

1 1/2- 2 citroner

5 st stora vitlöksklyftor

Salt och peppar

Sötpotatis 

6 st stora sötpotatisar

1/2 kruka färsk timjan

1 dl riktigt god olivolja

1 citron

2-3 nypor flingsalt och nymald svartpeppar

Tzatsiki

1 stor gurka

5 dl grekisk yoghurt

4-5 vitlöksklyftor

3/4 dl god olivolja

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

Tillbehör

Citron att pressa över köttet

 

Kotelttraden

1. Ta ut kotlettraden ur kylen 1-2 timmar innan du skall tillaga det så det hinner bli rumstempererat. Sätt ugnen på 125 grader.

2.   Mixa alla ingredienser till gremolatan och smaka av med salt och peppar.

3.  Ta en liten kniv och gör små hål/snitt längs benraden och gnid in kotelttraden med gremolatan överallt du kommer åt. Lägg köttet på en plåt med hög kant eller en stor ugnsform.

4. Skär vitlökarna i två delar och lägg dem tillsammans med körsbärstomaterna runt om köttet. Stick in en termometer på den tjockaste delen av köttet och ställ in det i ugnen. Tag ur köttet när det fått en innertemperatur på ca 58 grader och linda in köttet i smör/bakplåtspapper (ej aluminiumfolie) och låt det vila minst 30 min innan det skärs upp.

5. Lägg körsbärstomaterna åt sidan och servera tillsammans med köttet.

Sötpotatisen 

1. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Skala sötpotaitsen och skär den på längden i tjocka klyftor (som båtar). Lägg potatisen på en plåt och krydda med olivolja, pressad citron, kvistar från färsk timjan, salt och peppar. Blanda väl så att potatisen får smak på alla sidor.

2. Rosta mitt i ugnen tills potatisen blivit mjuk och fått en krispig yta, ca 25 min.

Tzatsiki

1. Skala gurkan och gröp ur kärnhuset. Grovhacka gurkan i små bitar. Blanda gurkbitar och yoghurt i en skål. Pressa i vitlöksklyftor efter smak.

2. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och blanda väl. Krydda ev mer efter eget tycke och smak.

Skär upp köttet i härliga kotletter. Servera med ugnsrostad sötpotatis, körsbärstomater och tzatsiki. Glöm inte att pressa citronsaft över köttet! ÄT och NJUT!

Gott folk!

Vi hoppas att ni kommer njuta av denna rätt lika mycket som vi! Det här är en perfekt rätt att bjuda på- även när man som oss vill vardagslyxa och njuta av en god rätt! Mat ska vara enkelt och förbaskat gott- det tycker vi!

Kärlek och heja heja!