Nutellacheesecake med italiensk maräng

jennieochstina

noname-92

Darlings – här har ni receptet på den ultimata nutellacheesecaken! Alltså, den här godingen är både krämig och fast, läckert nötig i smaken av nutellan, krispig av digestivekexskalet och alldeles lagom söt och syrlig. Den italienska marängen som nutellacheesecaken är toppad med är pricken över i:et – den är grymt smarrig. Och vacker som tusan!

Vi är riktiga cheesecake lovers – så den här nutellacheesecaken är mer än perfekt att bjuda på till helgen, tycker vi. Jennie kommer att bjussa på den redan nästa helg igen när hennes syster fyller år – härligt, härligt!

Tips: Får cheesecaken för mycket färg när den gräddas i ugnen så är det bara att täcka över den med en bit aluminiumfolie. 

noname-94

NUTELLACHEESECAKE MED ITALIENSK MARÄNG

10 portioner

nutellacheesecake:
300 g digestivekex
125 g smör
600 g naturell philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 dl nutella (choklad- och hasselnötskräm)
1 dl strösocker
1 msk maizena
3 ägg

italiensk maräng:
2 äggvitor
1 krm pressad citronsaft
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

garnering:
färska blåbär
chokladsås
strössel

Gör så här:
1. Nutellacheesecake: Sätt ugnen på 175°. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa till ett fint pulver. (Eller slå sönder kexen i en  stängd plastpåse med en brödkavel – det fungerar finemang!)
2. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut kexdegen i en rund bakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.
3. Vispa philadelphiaost, nutella och socker fluffigt. Blanda i crème fraiche och maizena. Rör ner äggen i ostsmeten, ett i taget.
4. Häll ostsmeten över den förgräddade kexbotten. Grädda cheesecaken i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Den skall vara krämig i mitten. Låt sedan kallna helt.
5. Italiensk maräng: Vispa äggvitor och citronsaft till ett styvt skum. Koka socker och vatten till 122°. Häll i en tunn stråle ner den heta sockerlagen i marängen under kraftig vispning, gärna i maskin. Vispa tills marängen kallnat.
6. Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå cheesecaken och bränn av marängen tills den är gyllenbrun med en brulébrännare eller snabbt i ugnen på grill (250°). Garnera gärna med färska blåbär, strössel och ringla chokladsås över.

noname-93