Galet goda grillspett i libabröd med koriander och yoghurt!

jennieochstina

Hej vänner!

Ursäkta tystnaden på bloggen – tiden bara springer iväg och både jag och Stina jobbar för fullt på både krogen och med nya kokboken! :-) Här kommer iallafall ett läckert förlåt, nämligen ett recept på kanske sommarens godaste grillspett med orientalisk touch! Receptet finns med i min första kokbok ”Kalasgott” som gavs ut med Natur & Kultur år 2012.

Skriv ut, grilla och njut!

Kap. Äntligen semester. Galet goda grillspett med zucchini och a

Orientaliska fläskytterfiléspett med grillade grönsaker i bröd
Att krydda köttet med fänkål och koriander är väldigt smarrigt. Servera gärna spetten i frasiga libabröd med grillade grönsaker och en syrlig yoghurt!

4 portioner

800g fläskytterfilé
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
ett par kvistar oregano, bladen
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
8 grillspett, att trä köttet på

grönsaker:
1 zucchini
1 aubergine
2 tomater
1 rödlök
1 påse ruccola
1 kruka koriander
1/2 kruka bladpersilja
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald  svartpeppar

4 libabröd, till servering
2 dl turkisk yoghurt, till servering

Gör så här:
Putsa bort alla hinnor och senor från köttet och skär det i ca 3×3 cm stora bitar. Mortla fänkålsfrö och korianderfrö till ett fint pulver. Finhacka vitlöken. Skölj citronen och finriv skalet samt pressa saften. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt köttet marinera i minst 2 timmar, men gärna upp till ett dygn i kylskåpet. Blötlägg grillspetten om de är av trä. Trä köttet på spetten och grilla dem tills köttet är lätt rosa i mitten, ca 5-7 minuter totalt. Vänd dem under tiden. Skölj alla grönsaker. Skär zucchinin i tunna skivor på längden och auberginen på brädden. Strö salt över auberginskivorna och låt stå och dra minst 10 minuter. Ringa över olivolja och grilla zucchini och aubergine tills de är vackert gyllene. Strimla rödlöken och klyfta tomaterna. Blanda de grillade grönsakerna med rödlök, tomat, ruccola, koriander och persilja. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Grilla bröden lätt och lägg på grönsaker, grillspett och yoghurt. Servera gärna med detsamma.

 

 

 

Härlig passionsfruktsdrink med ananas!

jennieochstina

Äntligen börjar värmen nå Sverige (eller åtminstone Stockholm) och svalkande drinkar passar sig fint som törstsläckare. Jag – Jennie – tänkte därför bjuda på receptet för en exotisk och het goding, nämligen en passionfruktsdrink med ananas och röd chili ur kapitlet ”Äntligen semester” från min första kokbok ”Kalasgott”. Den är vrålgod och uppskattas av alla drinkdrickare – trust me. :-)

Sommarpassion. Kap. Äntligen semester.LITEN

Sommarpassion
6 glas

1 mogen ananas
3 lime
2 msk råsocker
3 passionsfrukt
1/4 röd chilipeppar
15 myntablad
25 cl ljus rom, ex. Bacardi
krossad is
sodavatten
ev. 6 myntakvistar och 1/2 dl röda vinbär, att toppa med

Gör så här
Skala och skär bort mittenroten från ananasen. Finhacka fruktköttet och mixa det nästan slätt tillsammans med saften från limefrukterna och råsockret. Gröp ur passionsfrukten, finhacka chilin och strimla myntabladen. Blanda ananaspurén med innanmätet från passionsfrukten, chili, mynta och ljus rom. Häll upp på glas och toppa med krossad is, sodavatten och ev.  myntakvistar och röda vinbär. Njut!

Rotfrukter i ugn- snabbt och lyxigt!

jennieochstina

Gott folk!

Stina Patetsos som skriver från ett mycket hektiskt liv. Är i full fart att planera mitt bröllop som äger rum om ca 1 månad- och det är mycket när man har 300 gäster vill jag lova! :)

21688_10153170321976181_9078111246495187198_n

Så nu har jag inte alls tid att stå vid spisen flera timmar och laga mat- då är det kanon att kunna slänga in maten i ugnen! Och jag har verkligen hittat min nya favorit- rotfrukter i ugn! Vegetariskt, lyxigt, enkelt och förbaskat gott. Vi ska inte glömma hur mycket nyttigheter det är heller :)

Jag slängde på de mesta jag hade hemma på plåten. Ovan ser ni sötpotatis, kålrot, rödbetor, morötter, palsternacka, vitlök och färska kryddor. Några msk olivolja, citronsaft, salt och peppar- och skjuts in i ugnen. Serverade detta tillsammans med tzatiski och en fräsch grönsallad.

TIPS! Halvera vitlöken som på bilden- det blir liksom ett himla tjusigt resultat. Och sen doftar huset härligare också :)

ENJOY!

Fyllda auberginer & Dakos – recept ur vår nya kokbok!

jennieochstina

Hej bästa ni!

På tisdag – den 21/4 – kommer vår nya kokbok Buffé äntligen ut i butik, men redan i helgen fick Svenska Dagbladets läsare ta del av två av våra mest uppskattade grekiska bufférecept. Så vi tänker såklart bjuda på dessa två otroligt goda rätter även här på vår blogg.

Det ena receptet är på Papoutsakia – gratinerad aubergine fylld med en mustig kaneldoftande köttfärssås – som är en klassisk grekisk bjudrätt. Det andra receptet är Dakos – en kretensisk bruschetta toppad med riktigt god olivolja, söta tomater, smulad fetaost och oregano. Skillnaden är också att den serveras på en grov skorpa som blir perfekt krispig av den läckra färska tomatsalsan.

Hoppas att ni gillar vår bok och våra recept lika mycket som vi! Kärlek från oss två matfantaster!

11027527_820913284664659_1139636570071569651_n

Dakos
12 portioner

 
1 kg körsbärstomater
3 dl god olivolja
5 msk torkad oregano
1 msk salt
1 paket fullkornsskorpor

garnering:
450 g fetaost
2-3 msk god olivolja
1 kruka färsk oregano

Gör så här:
1. Grovhacka tomater och lägg dem i en skål.
2. Tillsätt olivolja, torkad oregano och salt.
3. Lägg skorporna på ett sort fat och fördela tomatsalladen över.
4. Garnering: Smula fetaost över skorporna och toppa med färsk oregano och olivolja.

 

Papoutsakia – köttfärsfyllda aubgeriner

12 portioner – serveras med en stor sallad, bröd och röror

6 auberginer
3 msk god olivolja

fyllning:
1 dl+1/2 dl god olivolja
800 g bland- eller nötfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl kraftigt rödvin
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 kanelstång
1 msk torkad oregano
några kvistar färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
300 g fetaost

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längde, skär några snitt i
köttsidan, lägg dem på en plåt och ringla över 3 msk olivolja. Baka auberginerna mitt i ugnen tills de har mjuknat något och skinnet blivit lätt skrynkligt, ca 20 min.
2. Fyllning: Skala gul och vitlök. Finhacka den gula löken finstrimla vitlöken. Stek löken i 1 dl olivolja på svag värme under omrörning ca 10 min. Lätt i köttfärsen och stek den tillsammans med löken under omrörning i 10 min.
3. Tillsätt rödvin, krossade tomater, tomatpuré, kanelstång, oregano och timjanskvistar. Koka upp och sjud sedan köttfärssåsen  kryddor, några kvistar färsk timjan. Koka upp och låt sedan sjuda i minst 30 min, men gärna längre för djupare smak. Krydda såsen med salt och peppar.
4. Gröp ur fruktkötter ut de bakade auberginehalvorna utan att göra hål i skinnet. Hacka det urgröpta aubergineköttet och rör ner det i köttfärsåsen.
5. Fyll auberginererna med köttfärssåsen och smula fetaosten över. Grädda mitt i ugnen tills de är mjuka och osten fått en fin gyllenbrun färg, 20-25 min.