Tårta – så bakar du bästa tårtbottnarna

Nu stundar de stora kalastiderna och alla vill bjuda på tårta för att fira student, namnsdag eller vad det nu kan vara för bemärkelsedag. En tårtbotten – eller anslag som det kallas – bakar du lätt själv och smaken blir mycket bättre än de färdigköpta som i stort sett inte smakar någonting alls. Baka ett luftigt anslag och dela i jämntjocka bottnar. Dessa kan frysas, men lägg smör eller bakplåtspapper emellan bottnarna, så att de inte fastnar i varandra.

Tårtbottnar ska vara luftiga och bakas utan smör eller annat fett i smeten. Tårtbottnar är oftast neutrala men en försiktig smaksättning med rivet citronskal eller lite vaniljpulver kan man ta. Det beror lite på vad man tänker fylla tårtan med.

Till 1 tårtbotten (anslag):

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl, 60 g
  • 1 dl potatismjöl, 75 g
  • 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant (springform). Vispa äggen med socker tills de blir pösiga. Du bör vispa minst fem minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål och sikta ner det lite i taget i smeten. Att sikta i innebär att du häller genom en finmaskig sil så att mjölet inte blir i klumpar. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 35 min.

Låt kakan svalna en stund innan du knäpper upp kanten. Låt den svalna helt.

När kakan svalnat kan den skäras i tårtbottnar. Använd en lång något tandad kniv. Jag brukar ta en laxkniv men en tunn brödkniv kan också göra jobbet. Skär så att du ser spetsen på kniven sticka ut på andra sidan och skär sakta så att du inte trycker sönder kakan eller börjar skära snett.

Den översta biten har ju som en tunn skorpa och den kan man skära bort om man vill. Men jag brukar inte skära bort skorpan utan lägga den uppochner som mellersta lagret.

Nu kommer det roliga och det är att fylla och dekorera tårtan. Jag gör det enkelt och lägger emellan tårtbottnarna hallon som jag mosat ihop med lite socker, vispad grädde blandat med Lemon Curd och kanske några tunt skivade jordgubbar. Till den här tårtan gick det åt 1 paket frysta hallon, som fick tina förstås, och 2 msk socker.  Till fyllning mellan bottnarna gick det åt ca 2 dl vispgrädde blandat med 3 msk Lemon Curd. Ovansidan och kanterna gör jag ett jämnt lager med vispad grädde. På kanterna trycker jag fast rostade mandelspån. Ovanpå läggs skivade, jordgubbar, hallon och på just den här är det även smultron, som jag till min stora glädje fann i frysen. Kanten spritsar jag med vispad grädde. Det gick åt ca 2 dl vispgrädde till detta och 50 g mandelspån. Jordgubbar och smultron kan man ösa på så mycket man vill.

Sedan är det bara att i triumf bära ut tårtan till gästerna. Den håller bra i kylen, men täck med plast så grädden inte tar smak av något i kylen. För att inte plasten ska förstöra dekorationen kan du sticka ner tandpetare runt kanten som ett litet staket. Då ligger plasten mot det och skaver inte sönder dekorationerna. Just den här tårtan höll i tre dygn  (i kyl) utan att förlora smak eller konsistens.

  1. Blev jättebra tårtbotten och en ännu godare tårta! Hela tårtan hembakad! Ska aldrig mer köpa hem tårtbotten! Blir riktigt fina tårtbotten och väldigt mjuka! Love it! Tack för receptet! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..