Annonsen laddas.

Plommonmarmelad

29 augusti 2016 2 kommentarer
Allmänt / Husman / sött / Tillbehör / Vegetariskt

Jag har ett litet bortglömt plommonträd vid mitt fritidshus. I år har det tappra lilla trädet gett många fina gula plommon. Jag vet inte vilken sort, men de är goda. Det tycker getingarna också och så fort det finns minsta lilla spricka i det tunna skalet är getingarna där och mumsar. Jag fick lämna ganska många kvar där getingarna fick fortsätta sitt plommonkalas.

Men många plommon var fortfarande fina.

Plommon-gula-1

Plums-bowl-1

Nu till receptet på min goda plommonmarmelad.  Jag slängde i en skvätt sauternevin eftersom jag råkade ha en slurk hemma. Det blev ju väldans gott, men man måste inte ha det med.

Till 6-7 dl marmelad:

  • 750 g urkärnade plommon
  • 10 plommonkärnor
  • 1/2 dl vatten
  • 500 g strösocker
  • 1/2 vaniljstång, snittad på längden
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1/2 dl pressad citron
  • 1/2 dl Sauterne eller liknande dessertvin

Skölj och skär bort eventuella skador på plommonen. Dela dem och plocka ut kärnorna. Lägg plommonen i en kastrull eller gryta med vatten och 10 av kärnorna (räkna dem eftersom de ska plockas upp senare). Koka upp och låt plommonen sjuda under lock ca 15 minuter. Rör om då och då så att inget fastnar i botten. Fiska upp alla kärnorna.

Tillsätt socker, vaniljstång, citronskal och pressad citron. Rör om med en slev men inte för häftigt, bara så att sockret löser sig och inte hamnar i en bränd klump på botten. Sjud marmeladen 30-40 minuter utan lock. Rör om med sleven lite då och då. Tillsätt sauternevinet efter ca 30 minuter.

Marmeladen ska tjockna och för att veta när den är lagom så gör det så kallade ”marmeladprovet”. Häll upp en klick på en kall liten tallrik. Låt klicken svalna och gör ett spår genom klicken med fingret eller en sked. Om spåret stannar och inte flyter ihop är marmeladen klar. Är marmeladen för lös och ”spåret” rinner ihop så sjud marmeladen några minuter till.

Rengör och diska glasburkarna du ska hälla marmeladen på. Till exempel kan man koka burkarna i vatten ca 10 minuter eller ställa dem på gallret i ugnen på 100° i ca 10 minuter.

Fiska upp vaniljstången och skrapa ut alla kornen ner i marmeladen. Häll upp på väl rengjorda glasburkar.  Skruva på lock och låt marmeladen kallna. Förvara den i kylen eller annan sval och mörk plats. Den håller flera veckor. Så till eftermiddagstéet med scones och en god bok kan du under hösten njuta egen plommonmarmelad.

Plommonmarmelad

 

 

 

Annonsen laddas.

Ostpaj till kräftorna

23 augusti 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Skaldjur / Tillbehör / Tips

Man måste inte ha ostpaj till kräft-och skaldjurskalasen. Men det passar onekligen väldigt bra och varför ändra ett vinnande koncept och försöka hitta på något nytt. Därför gjorde jag en ostpaj med Västerbottensost och lite lätt karamelliserade tomater på toppen till mitt eget lilla skaldjurskalas i helgen. Gör helst pajen i en hel pajform i keramik. Eftersom fyllningen är så rinnande från början är det lätt att en form med löstagbar botten läcker och det blir ett elände i ugnen.

Till 10-12 bitar ostpaj:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • ca 2 msk kallt vatten
  • 1 fast pajform ca 26 cm i diameter

Fyllning:

  • 250 g Västerbottensost eller annan god lagrad ost
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1 krm cayennepeppar

Tomater:

  • 250 g små plommontomater eller annan typ småtomater
  • 1 msk raps-eller olivolja
  • 1/2 msk rörsocker
  • 1 tsk flingsalt

Blanda ihop en deg med smör, mjöl och sist vatten. Antingen gör du det snabbt för hand i en skål eller så gör matberedare jobbet på ett kick. Tryck ut degen i pajformen i ett jämnt lager på botten och upp på kanterna. Nagga botten på några ställen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min.

Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen ca 10 min. Gör fyllningen under tiden: Blanda riven ost med ägg, grädde, crème fraiche, oregano och cayenne. (Har du ingen créme fraiche så ta bara grädde. Oregano är inget måste, lite timjan funkar lika bra). Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och se till att själva osten är jämnt fördelad. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills fyllningen fått färg och ”stannat”.

Dela tomaterna i halvor. Värm olja i en stekpanna eller sauteuse på medelvärme. Lägg i tomathalvorna och socker och värm så att sockret smälter och tomaterna börjar mjukna. Det tar ca 10 minuter. Strö på flingsalt och fördela tomaterna ovanpå den gräddade ostpajen. Servera pajen ljummen.

Ostpaj

 

Ostpaj

Annonsen laddas.

Caponata – italiensk grönsaksröra med aubergine

19 augusti 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / Tillbehör / Vegetariskt

Nu är det verkligen skördetid och man blir frestad att göra något av alla fina zucchini, tomater och aubergine. Jag gillar aubergine, och så mina bästa älsklingar – tomater! Därför gör jag gärna en caponata som är en italiensk grönsaksröra med just dessa två av mina grönsaksfavoriter som huvudingredienser. Caponata påminner om franska ratatouille men har ofta oliver i sig samt russin. Caponata serveras med bröd, men jag gjorde brödkrutonger och la på istället. Som alla rätter finns inga rätt eller fel och min caponata blev på detta viset den här gången. Mina oliver var slut men jag hade en grov oliv & kapristapenade från Zeta som blev perfekt till. Plus några skedar extra kapris. Caponata serveras varm och passar även som tillbehör till grillat kött, kyckling eller fisk.

Caponata till ca 4 pers:

  • 2 aubergine, ca 750 g
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 zucchini ca 300 g
  • 2 knipplökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 1 finstrimlad eller hackad chili (spansk peppar)
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk torkad salvia
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl russin
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 2 stora tomater
  • 1 dl oliver eller 1/2 dl tapenade + 2 msk kapris

Till servering:

  • 2-3 skivor surdegsbröd
  • färsk basilika

Skölj och skär auberginen i cm-stora bitar. Stek dem i en rymlig stekpanna med olivolja ca 5 min. Skär under tiden zucchini i bitar, grovhacka lök,  finhacka vitlök och finstrimla sellerin.

Tillsätt allt det samt chili till auberginen i stekpannan. Stek ca 3 minuter så att löken mjuknar. Krydda med rosmarin, salvia, peppar och salt. Blanda i russin samt vinäger och låt alltsammans puttra ca 5 minuter.

Skär under tiden tomaterna i bitar. Blanda ner dem och låt dem sjuda med ca 10 minuter. Häll upp caponatan på ett fat och strö på oliver eller tapenade samt kapris och basilika. Servera med bröd eller brödtärningar lätt stekta i olivolja. Caponata-3

Caponata-2

 

 

Blåbär- och hallonpaj med kolafyllning

7 augusti 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Bakat / Dessert / Godis / sött

Blåbär och hallon är en oslagbar kombination. Jag har turen att ha båda de sommargoda bären på tomten, så jag plockade ganska snabbt ihop bär till en paj. Under bären la jag ett lager karamelliserad mjölk (kola) som finns att köpa färdigkaramelliserad på burk. Jag bakade min paj i en hel form, men jag tror den går att göra i en form med löstagbar kant också.

Till en blåbärs-och hallonpaj med kola:

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 1/2 dl rörsocker
  • 3 dl vetemjöl, 180 g

Fyllning:

  • 1 burk karamelliserad mjölk (Caramelized milk, 397 g)
  • ca 300 g blåbär och hallon (ca 5 dl)
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 msk potatismjöl

Till servering:

  • lättvispad grädde

Plocka bären. Jag hade mer blåbär än hallon men det kan vara 50/50 också.

Blueberry-3

Hallon-1

Pajdeg: Blanda smör, socker och mjöl för hand i en skål eller snabbt i en matberedare. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten så det blir en mjuk men inte kladdig deg. Tryck ut degen i ett jämnt lager i en paj- eller kakform. Låt degen stå kallt ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200°. Nagga den kylda  pajdegen i botten några gånger med en gaffel. Det är för att den inte ska spricka. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen.Sänk ugnsvärmen till 175°.

Bred ut den karamelliserade mjölken på det förgräddade pajskalet. Blanda blåbär och hallon med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut dem över kolasmeten. Grädda pajen ca 30 min. Strö på ca 1 msk rörsocker och låt pajen kallna. Servera den med lättvispad grädde.

Blueberry-pie

Blueberrry-pie