Annonsen laddas.

Söndagsstek – fläsksida med knaprig svål

20 november 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Fläskött / Husman / metoder / Tips

Recept på hur man gör en fläskstek med knaprig svål som i Danmark. Nu blev det faktiskt inte en fläskstek utan en fläsksida. Under allhelgonahelgen var jag på Orust tillsammans med min moster Nina. Det var hård blåst och snöblandat ösregn. Vi flydde in i stugan med öppen brasa och massor av levande ljus. Men innan vi gjorde det tog vi en sväng förbi köttbutiken RJ i Varekil (kolla här) där de säljer utmärkt närproducerat kött. Där tronade en stor fläskstek med färdigsnittad svål i perfekta rutor. Alldeles för mycket för mig och Nina så vi köpte istället en fläsksida med svål som de snittade åt oss i butiken. Den tog sin tid i ugnen, men det blev perfekt krispig yta och mört välsmakande kött. Jag ska strax berätta hur jag gjorde.

Nu har jag gjort det ännu en gång eftersom mina grabbar här hemma bara hörde talas om min och mosters fläskfest och vill absolut ha det också. Men nu gjorde jag på ett annat sätt för att kolla vilken metod som var bäst. Så här gjorde jag nu:

Fläsksida med knaprig svål till 4-5 personer:

  • ca 1,8 kg färsk fläsksida med svål
  • grovt salt eller kvarnsalt
  • svartpeppar
  • rosmarin

Var först och främst noga med att välja ett bra kött. Närproducerat, ekologiskt, krav-märkt, svenskt – helst alla kriterier.

Be att få svålen snittad i butiken. Det kan vara svårt om man inte har en riktigt skarp styckkniv hemma.

Sätt ugnen på 150° och sätt in en ugnssäker form (där fläsksidan får plats) med ca 2 cm vatten i. Vattnet ska bli hett.

Krydda fläsksidans köttsida med salt, peppar och rosmarin. Jag mätte inte hur mycket utan det var några vrid på saltkvarnen och pepparkvarnen och några nypor torkad rosmarin.

Lägg fläsksidan med svålen ner i det heta vattnet i ugnsformen. Ställ i mitten av ugnen och låt svålen koka i vattnet ca 45 minuter. Tag ut den, häll bort det mesta av vattnet. Vänd på fläsksidan så svålen kommer uppåt och salta den med några vrid på saltkvarnen, eller gnid in med grovt salt. Stek mitt i ugnen ca 45 minuter till.

Nu är svålen antagligen inte krispig alls men nu ska det ske. Sätt ugnen på 225° bara övervärme eller grill. Kolla efter 10 minuter om det hänt något. Min tog ca 20 minuter men det är bra att hålla koll så inget blir bränt. Vi gjorde sedan ugnspotatis i samma form i fettet som smält.

I stugan på Orust gjorde jag en annan metod. Kryddade fläsksidan på båda sidor. La den med svålen upp i en ugnssäker form. Brakade på med 250° ugn tills svålen fått jämn färg. Jag tror jag använde grill några minuter också. Skinnet bubblade sig och blev krispigt. Det kan ha tagit 20-25 minuter. Sedan vred jag ner värmen till 125°-150° och lät sidan steka ytterligare nästan en timme. Den blev också helt perfekt.

En fläsksida har så mycket fett att köttet inte blir torrt. Jag tror att en fläskstek är svårare. Tillbehör är till exempel ugnspotatis, rostade rotsaker, brysselkål och sallad.

Fläsk med knaprig svål

Fläsk med knaprig svål

Pork with cripsy top

 

Annonsen laddas.

Äppelkaka – recept för en regnig höstdag

27 oktober 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Bakat / Dessert / sött

En del dagar måste förgyllas på något sätt. Då är bästa sättet att baka något gott och sedan sitta och mysa med kaffe och kaka. Av några halvskruttiga, men goda äpplen gjorde jag som en ganska vanlig sockerkaka med äppelklyftor nerstuckna på toppen. Hälften av smöret hade jag i kakan och andra hälften hyvlade jag tunt på toppen. Det blev som ett knäckigt tunt skal när kakan gräddats och väldigt gott.

Till 1 rund äppelkaka, ca 12 bitar:

Kaksmet:

  • 75 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker eller rörsocker
  • 3 ägg
  • 4 dl Self Rising Vetemjöl (eller vanligt mjöl + 1 1/2tsk bakpulver)
  • 1 dl mjölk

Fyllning:

  • 3-4 goda äpplen
  • 1/2 dl strösocker eller rörsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemummakärnor, malda eller stötta i mortel

Topping:

  • 75 g smör, kallt

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en 1 1/2-liters kakform. Förbered äpplena. Skala dem om det behövs, annars kan skalet vara kvar om det är tunt och fint. Dela, kärna ur och skär äpplena i 1/2-cm tunna klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma.

Blanda smör och socker i en skål. Vispa det mjukt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör om väl. Blanda i self rising mjöl eller mjöl och bakpulver om du har det. Blanda i mjölken till en slät smet.

Häll ner smeten i den mjölade kakformen. Stick ner alla äppelklyftorna i snygg formation eller huller om buller. Eventuell vätska som bildats kan ringlas över. Skär eller hyvla kallt smör över hela toppen. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.

apple-cake

Äppelkaka

Annonsen laddas.

Baka egna kex till osten

23 oktober 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Bakat / sött / Tillbehör

Nu är det dags för höstmys med vin och ost. Varför då inte baka egna kex? Jag har gjort ett recept på kex som påminner om digestivekex, de här är mindre söta och så kan de göras mer fiberrika med rågflingor. Den här gången bakade jag med vetemjöl som är Self Rising – alltså det innehåller bakpulver. Det mjölet har inte funnits särskilt länge på den svenska marknaden men nästan vartenda engelskt eller amerikanskt kakrecept är gjort på sådant mjöl. Nu tycker inte jag att det är särskilt svårt att blanda i bakpulver i mitt vetemjöl, men det är ganska bekvämt med Self Rising om man bakar mycket kakor. Något svenskt ord för Self Rising har inte etablerats vad jag vet. Självhöjande? Låter mer som en person med lätt hybris än ett praktiskt kakmjöl.

Till ca 30 kex:

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk rörsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl rågflingor eller havregryn
  • 2 1/2 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
  • 2 dl Self Rising vetemjöl ( eller 2 dl vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver)
  • 1 tsk bikarbonat (kan nog uteslutas)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, socker och salt till ett nästan kokande degspad. Rör ner råg- eller havregryn samt skrädmjöl och rör om till en gröt. Dra av från värmen och låt gröten svalna.

Värm ugnen till 200°. När gröten svalnat häll upp den i en skål och blanda med Self Rising-mjöl, eller vanligt vetemjöl blandat med bakpulver. Jag vågade inte riktigt lita på det där självjäsande mjölet så jag hade i 1 tsk bikarbonat också. Ska prova nästa gång att inte ha det. Det ska bli en fast men smidig deg.

Kavla (på ett mjölat bakbord eller köksbänk) ut en degbit i taget ca 3 mm tjock. Stansa ut runda kex. Jag använde ett litet dricksglas eftersom jag inte hade något runt kakmått hemma.

Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler. Kavla och stansa ut kex tills degen är slut. Mitt sista kex blev ett pluttlitet dockkex.

Förvara de gräddade kexen torrt i burk med lock. Eftersom de innehåller ganska mycket smör så håller de inte i evigheter. Men ca tre veckor i bra burk. Njut dem till ost, eller bara som kaka till kaffe eller te.

kex-digestive

Längtan till England – recept på pasties

12 oktober 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / Nötkött / Picknick / Tips

Mitt andra land är England och jag är där alldeles för sällan. För en tid sedan slog min längtan till den regniga ön till med full kraft och då gjorde jag och sonen ”pasties”. Inte äkta Cornish pasties eftersom de måste göras i Cornwall, men vi gjorde vår egna variant med mycket rotsaker och färs i fyllningen. Degen till en pasty görs vanligtvis på ister, alltså animaliskt fett, och det finns ibland i våra butiker. Det hittade jag inte nu så då valde jag kokosfett, men smör går säkert också bra att göra degen på. Vi gjorde en varm pajdeg som är lätt att handskas med, den blir mjuk och behöver inte kavlas utan man kan platta ut den med fingrarna. Koka rotsakerna till fyllningen och stek löken innan de blandas med färs och kryddor. Pasties är goda nygräddade och varma, men fungerar fint även kalla som mellanmål, på picknick eller i lunchlåda. Pasties var förr arbetarlunch och man la en pasty i papper i fickan och så åt man den under sin korta lunchrast i gruvan eller vid fabriksmaskinerna. Till kvällsmat blev det oftast bara te och lite bröd. Det är därför man fortfarande i England (även Wales och Scotland) kallar kvällsmaten för ”tea” i vissa kretsar.

I detta recept hade jag 1 dl gravy – alltså en köttsky. Den var över efter att jag tidigare bräserat en liten stek. Nu kan man ju inte stå och koka en massa olika ingredienser till en futtig liten dl sky. Så därför skriver jag vatten och oxfond. Men skulle du råka ha lite god sky över så häll i det.

Till 8-10 pasties:

Fyllning:

  • 2 potatisar, ca 180 g
  • en bit rotselleri, ca 125 g
  • 1 morot, ca 80 g
  • 1 gul lök
  • 400 g köttfärs
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk worcestershire sauce
  • 1 dl gravy eller 1 dl vatten + 1 msk oxfond
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Deg:

  • 100 g kokosfett eller ister
  • 1 1/2 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 1/2 tsk salt
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Skala potatis, rotselleri och morot och skär i 1/2-cm stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och mosa rotsakerna lite slarvigt med en gaffel i en skål.

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör (eller ister om du har det). Blanda den med de halvmosade rotsakerna. Låt det svalna.

Blanda ner färsen i rotsaksblandningen samt senap, worcestersås, gravy, salt och peppar. Blanda om ordentligt.

Deg: Lägg kokosfett och vatten i en kastrull och värm tills fettet smält. Mät upp mjöl och salt i en skål. Rör ner den varma fettblandningen och rör snabbt samman till en smidig mjuk deg. Låt den svalna såpass att du kan ta i den.

Sätt ugnen på 225°. Väg degen och dela med 8 eller 10 så du vet hur mycket varje degbit ska väga. Det är för att få jämnstora pasties. Tryck ut en degbit i taget på lätt mjölad arbetsyta. Det ska bli en ca 2 mm tjock rundel. Lägg fyllningen på ena halvan. Vik över den andra deghalvan och kläm ihop till en fin vågig kant. Flytta över pastyn till en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med resten av degbitarna och fyllningen.

Pensla ovansidan med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 25 minuter. Men kolla att de fått fin färg. De kan behöva gå både längre eller kortare beroende på form och även på ugnen. Alla är olika.

För den som undrar kan jag meddela att ”pasty” uttalas ungefär som ”pässti” med ett kort ä-ljud och inte ”pejsti”.

Pasties

 

Pasties-2