Annonsen laddas.

Svartvinbärssaft på två sätt

21 juli 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck / Husman / metoder / Picknick / Tillbehör / Tips

Rårörd eller kokt saft. Jag gillar saft och nästan allra mest svartvinbärssaft som är ”sommaren på flaska”. Jag gör den helst själv av hemmaplockade bär. Enklast är kokt saft och det är det jag gör oftast. Men nu har gjorde jag en rårörd eftersom jag brukar göra rårörd jordgubbssaft och det är så jublande gott. Rårörd svartvinbärssaft tar tid men det är mödan värt. Den blir kraftig och fyllig och smakar ljuvligt. Jag gjorde samtidigt en kokt saft och den blir också god, men tappar i fylligheten och den friska bärsmaken jämfört med den rårörda. Jag ger recept på båda safterna. Jag tillsätter inte något konserveringsmedel i min saft. Jag förvarar den i kylen och konsumerar den snabbt. Den som vill tillsätter det, t ex natriumbensoat, och det står på förpackningen hur man gör och hur mycket som behövs (det brukar vara 1 kryddmått/liter saft)

Till ca 1 liter färdig rårörd svartvinbärssaft:

 • 1 liter solmogna svarta vinbär
 • 5 dl vatten
 • 1 1/2 tsk citronsyra
 • 6 dl socker/liter silad saft

Koka upp vattnet och låt det kallna. Mosa bären i en skål tillsammans med citronsyran. Jag tog en stavmixer och mixade lite slarvigt med den. Tillsätt det kalla kokta vattnet och täck med plast. Ställ i kylen ca 1 dygn.

Rigga upp en silduk över en bunke och häll upp bärmassan i den.

Sila-saft-1

Det är detta som tar tid. Det går extremt trögt att sila. Efter 4 timmar hade bara hälften runnit ner. Till slut tog jag en mjuk slickepott och pressade lätt inne i silen. Så till slut fick jag ut den mesta vätskan. Sammanlagt var massan i silen nästan 6 timmar.

Sila-saft-2

Mät upp mängden av silad saft  (jag hade 8 dl). Anpassa mängden socker efter det. Tillsätt sockret till saften och rör om så att sockret löser sig. Låt den stå en stund och skumma ytan. Låt den stå igen några minuter och skumma ytan ännu en eller två gånger. Den rårörda saften blir nästan sirapsliknande. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och ställ i kylen.

Fylla-saft

Saft-1

Späd saften med kallt vatten efter eget tycke och smak. Och nu till receptet på kokt svartvinbärssaft.

Till ca 1 1/2 liter kokt svartvinbärssaft:

 • 2 liter svarta vinbär
 • 8 dl vatten
 • 5-6 dl socker/liter saft

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i bären och låt dem sjuda under lock ca 10 minuter. Passa så det inte kokar över, det gjorde mina och det blev ett elände på spisen. Häll den kokta bärmassan i en silduk över en stor skål. Låt den rinna av ordentligt. Det går snabbare än den sega rårörda saften, men det är ändå bra att låta den stå över dagen så man får ut mesta möjliga av sitt saftkok.

Mät den silade saftens mängd (jag hade ca 12 dl). Häll saften i en kastrull och koka upp. Rör ner rätt mängd socker och låt saften sjuda ca 10 minuter. Skumma ytan hela tiden. Häll upp den varma saften på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och låt saften kallna. Förvara den i kylen.

Saft-2

Annonsen laddas.

Persikor med hallonsås – ny version av barndomens plumsare

13 juli 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dessert / sött

När jag var barn var vår vanligaste dessert persikohalvor på burk av märket Del Monte. Persikorna var söta, hala och gula och liksom plumsade ner i skålen. Vi kallade dem därför för ”plumsare”. Nu har jag gjort plumsare på färska persikor och lagt dem i hallonsås. De är kalasgoda serverade med lättvispad grädde eller vaniljglass. Jag lovar – de här är mycket godare än persikorna på burk.

Plumsare med hallonsås till 4 personer:

 • 5 persikor

Hallonsås:

 • 100 g hallon
 • 1 dl vatten
 • 1 dl rörsocker
 • 2 tsk Maizena majsstärkelse

Till servering:

 • lättvispad grädde eller vaniljglass

Koka upp en kastrull med vatten. Gör tunna snitt i persikornas skal, precis som man gör gör man skållar och skalar tomater. Sjud persikorna 1-2 minuter. Skölj av i kallt vatten och drag bort skalet. Dela dem och plocka ut kärnorna.  Det kan jag erkänna, att detta är lättare sagt än gjort. Skalade persikor är urhala och ganska mjuka. Men med en lite vass kniv och tålamod fick jag hyfsade halvor. Lägg halvorna i en skål.

Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Låt dem sjuda 2-3 minuter. Red med Maizena utrört i ca 1/2 dl vatten. Sjud såsen och vispa tills såsen tjocknat. Sila genom en finmaskig sil och passera hallonen med sked i silen. Det blir ca 2 dl sås. Häll den varma såsen över persikorna och låt dem stå att kallna. Servera dem i dessertskålar med vispad grädde eller vaniljglass.

Persikor

 

Persikorna får fantastisk färg av hallonsåsen.

Persikor i hallonsås

 

Servera i fina skålar med grädde eller glass.

Persika-dessert

 

De blir fina i vanlig skål också. Och lika goda givetvis.

Persikor i hallonsås

Annonsen laddas.

Att koka färskpotatis

7 juli 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / metoder / Tillbehör / Tips / Vegan / Vegetariskt

Jag hade ynnesten att få en hel kasse färsk potatis från goda vänner på Orust. Grepen i myllan och där var de! De här var en tidig sort som heter Montreal och de är fasta, något gula och lite söta och blir goda kokade i mycket salt. Då tar jag havsvatten tänkte jag och till kvällen tog jag en hink och tågade ner till klipporna och tog hem en halv hink. Havsvattnet på västkusten håller runt 3 % salthalt vilket motsvarar 31 g/liter vilket blir ca 4 tsk salt/liter om man nu inte har tillgång till havsvatten. Normalt kokar man potatis i 1 tsk/liter vatten och det är samma salthalt som Östersjön.

Så här fina var potatisarna när de grävdes upp.

Potatis

 

De var lite olika storlekar, men de flesta var stora.

Potatissort Montreal

 

Rena och fina och klara för kokning.

Potatis

 

Nu till ett bra tips när man kokar färskpotatis där potatisarna har olika storlek. Koka dem i rikligt med saltat vatten, inte precis så att det täcker utan mer. När de är färdigkokta flyter de upp och det är bara att passa på och fiska upp dem vartefter de blir klara. Lägg dem i skål och lägg en handduk över tills alla är kokta. Jag hade som sagt en halv hink färdigsaltat vatten så jag hade en stor kastrull med mycket vatten. De färdigkokta flöt upp som små korkar. Jag lät potatisarna precis sjuda så de inte kokade sönder. De blev perfekta och löjligt goda. Alla potatisarna gick åt – till fyra personer + både köttgryta och sallad. Då är potatisen god!

Här hämtade jag havsvattnet.

Havsvatten

Gör majonnäs utan ägg

1 juli 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Glutenfritt / metoder / Redskap / Tillbehör / Tips / Vegan / Vegetariskt

Majonnäs utan ägg – det låter som rena trolleriet och alla veganers dröm. Istället för äggulor tar man spadet från kikärter på burk och sedan gör man som vanligt med senap, vinäger och tillsätter oljan medan man mixar. Vi gjorde en test i provköket här på Allt om Mat och det blev en perfekt fluffig och god majonnäs. Lite vitare i färgen förstås, men lika användbar som vanlig majonnäs gjord på äggulor.

Till ca 2 1/2 dl vego mayo:

 • 1/2 dl kikärtsspad
 • 1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1/2 tsk salt
 • 2 dl rapsolja
 • en knivsudd svartpeppar

Se till att alla ingredienser har samma temperatur innan du sätter igång. Använd en snäv skål eller kanna och en stavmixer om du inte har en vanlig mixer. Mät upp kikärtsspad, vinäger, senap och salt i skålen/kannan.

Kör igång mixen och tillsätt oljan först lite i taget och sedan i en jämn stråle. Mixa till en luftig majonnäs. Smaksätt ev med lite svartpeppar. Klart!

Veganmayo

Veganmajonnäs

Veganmajonnäs

Här står grundingredienserna till vego mayo. Kikärtsspadet är upphällt i mixerkärlet.

Veganmayo

Tillsätt oljan lite försiktigt medan du mixar.

Äggfri majonnäs

Simsala bim! Perfekt majonnäs utan ägg!

Det går att smaksätta den här majonnäsen precis på samma sätt som vanlig mayo med ägg. T ex några droppar sesamolja, en skvätt soja, srirachasås, vitlök, citron, örter – det är bara att välja det man tycker om.

Vegomajonnäs