Annonsen laddas.

Lingonsylt – recept med syltsocker

26 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / metoder / Redskap / sött / Tillbehör

I år är ett riktigt bra lingonår och det är en fröjd att göra egen sylt. Jag gör oftast rårörd lingonsylt men nu gjorde jag också en som jag kokade med socker och syltsocker. Det gick fort och av bara 1 liter lingon fick jag en stor burk härlig lingonsylt. Lingonen plockade jag på tomten vid mitt fritidshus och tur nog hade jag min lingonrensare där, en sådan enkel uppfinning och alla bärplockares bästa vän.  Recept på rårörd lingonsylt hittar du här.

Till en stor burk kokt lingonsylt:

 • 1 liter lingon, ca 700 g
 • 1 1/2 – 2 dl vatten
 • 2 dl rörsocker eller vanligt strösocker
 • 2 1/2 dl syltsocker (som innehåller pektin + konserveringsmedel)

Plocka lingonen och lägg dem i en lingonrensare och skaka den så att blad, skräp och små omogna lingon ramlar ut.

Lingonrensare

Min rensare är ganska ful i brun plast men den fungerar utmärkt. Drömmen är en gammaldags i träram, men det har jag inte lyckats hitta någonstans. Så här ser de moderna plastrensarna ut.

Lingonrensare

Lägg de rensade lingonen i en kastrull och tillsätt vatten. Mängden vatten beror på hur vattniga bären är. Mina var ganska torra så jag tog 2 dl vatten. Koka upp och låt bären sjuda utan lock ca 10 minuter. Skumma ytan från det vita skummet som bildas.

Tillsätt rörsocker och syltsocker och blanda om. Låt sylten sjuda ytterligare 10 minuter utan lock och skumma ytan om det behövs.

Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar. Sätt på lock och låt sylten kallna. Förvara den svalt och mörkt så håller den länge.

Lingonsylt-kokt

Annonsen laddas.

Chutney – recept med plommon och äpple

16 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Glutenfritt / Tillbehör / Vegan / Vegetariskt

Chutney kan man göra på all möjlig frukt och en riktig chutney ska vara stark, söt och syrlig. Chutney är ett supertillbehör som kan piffa till varenda maträtt – nästan. Jag hade först tänkt göra plommonchutney, men min ringa plommonskörd räckte inte till så jag skarvade i med några väldigt goda svenska äpplen. Tyvärr vet jag inte vilken sort men de var friska och syrliga med mycket karaktär. Tidigare recept med plommon (plommonmarmelad) hittar du här.

Plommon-och äppelchutney

 • 500 g urkärnade plommon och äpplen eller bara plommon
 • 1 knipplök eller gul lök
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 1-2 chili, gärna grön spansk peppar
 • 2 krm nymald svartpeppar
 • 1 tsk salt
 • 1 krm mald kanel
 • 1 dl rörsocker
 • 2 msk vitvinsvinäger

Skölj, dela och kärna ur både plommon och äpplen. Skär bort eventuella skavanker och skär äpplena i klyftor eller bitar. Plommonen kan vara kvar i halvor. Lägg plommon allt i en stor kastrull.

Skala och hacka löken. Ansa, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner lök och chili i kastrullen med frukt och tillsätt riven ingefära, svartpeppar, salt, kanel, socker och vinäger. Koka upp på medelvärme och rör om då och då. Låt chutneyn sjuda utan lock ca 20 minuter. Skumma ytan om det behövs. Smaka av om den är tillräckligt söt, syrlig och stark. Det kan bero på fruktens egen sötma och syrlighet om det är rätt balans. Blandar du i mer av något så ta det försiktigt och ta lite i taget.

Häll upp den varma färdigkokta chutneyn på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt den svalna. Förvarad i kyl eller kallskafferi håller den minst tre veckor.

Gula plommon

Plommonchutney

Yellow plums

Annonsen laddas.

Saltgurka – recept på egen inläggning

5 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / metoder / Tillbehör / Vegan / Vegetariskt

Det är så här års jag och många fler drabbas av husmorsfeber och det riktigt kliar i fingrarna att få göra sylt, mos, baka äppelpajer, plocka svamp och fylla frysen och skafferiet. Jag brukar göra ättiksgurka men i år fick det bli saltgurka istället. Och jag måste säga att de blev väldigt goda. De kommer ta slut alldeles för fort så jag ska nog göra en laddning till. Jag gjorde både skivad och hel gurka. Efter en dryg vecka var de klara.  Liksom till ättiksgurka ska gurkorna ligga i salt först ett dygn, sedan sköljs de och läggs i lag med ättika, salt och lite socker. För den som föredrar ättiksgurka finns receptet här.

Saltgurka:

 • 1 1/2 kilo västeråsgurka
 • 1 1/2 dl grovt salt, helst jodfritt

Till inläggningen:

 • 1 liter vatten
 • 2 dl ättika, 12%
 • 1 dl grovt salt, helst jodfritt
 • 1 msk rörsocker eller vanligt socker
 • 5-6 fina körsbärsblad eller svartvinbärsblad
 • 5-6 lagerblad
 • 1/2 knippe krondill
 • ca 50 g pepparrot
 • rena glasburkar med lock

Skölj gurkorna noggrant. De ska inte ha skador. Varva dem hela med salt i en skål eller bunke. Täck med plast och låt stå svalt ca 1 dygn. Saltet drar ut en hel del vatten ur gurkorna.

Diska och rengör burkarna noga.  Blanda vatten, ättika, salt och socker i en kastrull och koka upp så att salt och socker löser sig. Låt lagen kallna.

Skölj av saltet från gurkorna som legat i salt ett dygn. Låt dem rinna av. Skölj körsbärsbladen noga (eller svartvinbärsblad om du har det), skölj krondillen, skala och tärna pepparroten.

Nu kommer det roliga. Välj om du vill lägga in skivade eller hela gurkor. Jag tog mindre gurkor till att vara hela och större skivade jag. Varva gurkor med körsbärsblad, lagerblad, dill och pepparrot. Lägg dem tätt packade. Häll på lagen och sätt på lock. Ställ dem i kyl eller sval och efter en vecka kan du smaka på dem. De skivade blir klara först. De håller länge förvarade i kylen och var noga med att inte stoppa fingrarna i burken när du tar upp gurkor för att äta.

Saltgurka

 

Saltgurka, skivad

 

 

Plommonmarmelad – recept med gula plommon

29 augusti 2016 2 kommentarer
Allmänt / Husman / sött / Tillbehör / Vegetariskt

Jag har ett litet bortglömt plommonträd vid mitt fritidshus. I år har det tappra lilla trädet gett många fina gula plommon. Jag vet inte vilken sort, men de är goda. Det tycker getingarna också och så fort det finns minsta lilla spricka i det tunna skalet är getingarna där och mumsar. Jag fick lämna ganska många kvar där getingarna fick fortsätta sitt plommonkalas.

Men många plommon var fortfarande fina.

Plommon-gula-1

Plums-bowl-1

Nu till receptet på min goda plommonmarmelad.  Jag slängde i en skvätt sauternevin eftersom jag råkade ha en slurk hemma. Det blev ju väldans gott, men man måste inte ha det med.

Till 6-7 dl marmelad:

 • 750 g urkärnade plommon
 • 10 plommonkärnor
 • 1/2 dl vatten
 • 500 g strösocker
 • 1/2 vaniljstång, snittad på längden
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1/2 dl pressad citron
 • 1/2 dl Sauterne eller liknande dessertvin

Skölj och skär bort eventuella skador på plommonen. Dela dem och plocka ut kärnorna. Lägg plommonen i en kastrull eller gryta med vatten och 10 av kärnorna (räkna dem eftersom de ska plockas upp senare). Koka upp och låt plommonen sjuda under lock ca 15 minuter. Rör om då och då så att inget fastnar i botten. Fiska upp alla kärnorna.

Tillsätt socker, vaniljstång, citronskal och pressad citron. Rör om med en slev men inte för häftigt, bara så att sockret löser sig och inte hamnar i en bränd klump på botten. Sjud marmeladen 30-40 minuter utan lock. Rör om med sleven lite då och då. Tillsätt sauternevinet efter ca 30 minuter.

Marmeladen ska tjockna och för att veta när den är lagom så gör det så kallade ”marmeladprovet”. Häll upp en klick på en kall liten tallrik. Låt klicken svalna och gör ett spår genom klicken med fingret eller en sked. Om spåret stannar och inte flyter ihop är marmeladen klar. Är marmeladen för lös och ”spåret” rinner ihop så sjud marmeladen några minuter till.

Rengör och diska glasburkarna du ska hälla marmeladen på. Till exempel kan man koka burkarna i vatten ca 10 minuter eller ställa dem på gallret i ugnen på 100° i ca 10 minuter.

Fiska upp vaniljstången och skrapa ut alla kornen ner i marmeladen. Häll upp på väl rengjorda glasburkar.  Skruva på lock och låt marmeladen kallna. Förvara den i kylen eller annan sval och mörk plats. Den håller flera veckor. Så till eftermiddagstéet med scones och en god bok kan du under hösten njuta egen plommonmarmelad.

Plommonmarmelad