Sallad till grillat

Charlotte Jenkinson

Nu går grillarna för fullt och vad som behövs till den grillade maten är alltid tillbehören. Jag gjorde en sallad inspirerad av den libanesiska tomat-och brödsalladen ”fattoush”. Den passar till allt som är grillat – fågel, fisk, grönsaker och kött. I salladsdressingen ingår sumak, eller sumac, som det ibland stavas. Det är ett slags bär som torkas och mals. Det har en lätt syrlig och fruktig smak. Har du inte provat sumak förut så gör det. Inte alltid lätt att hitta men den finns hos kryddhandlare på nätet. Ibland är sumaken blandad med lite salt så kolla det innan du saltar dressingen. Att riva itu salladsbladen med fingrarna är bättre än att skära med kniv. När bladen rivs får de en ojämnare yta som tar upp dressingen bättre. Oftast blandar man en sallad och tillsätter dressingen sist. Du kan också göra dressingen direkt i salladsskålen och därefter blanda ner det som ska ingå i salladen.

Sallad till 4 personer:

  • 4 solmogna tomater
  • 3-4 pitabröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 1 romainsallad
  • 1 knippe bladpersilja, 2-3 dl hackad
  • 1/2 kruka mynta, ca 1 dl hackad

Dressing:

  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 2-3 krm salt
  • 1-2 krm nymald svartpeppar
  • 4 tsk sumak

Skölj och skär tomaterna i bitar. Lägg dem i ett durkslag så de får rinna av en stund. Sätt ugnen på 200°. Skär pitabröden i bitar och blanda dem med olja. Lägg dem på en plåt eller i form och rosta dem i ugnen ca 5 minuter tills de får färg. Du kan också steka dem i stekpanna på medelvärme tills de får färg.

Skala och finstrimla löken. Lägg den i en skål med kallt vatten så blir den mindre skarp. Skölj salladsbladen, persiljan och myntan och låt allt rinna av. Eller om du har en salladsslunga så kör dem några varv i den. Riv salladen i mindre bitar, hacka eller finfördela persiljan och myntan. Blanda dem i en skål tillsammans med tomatbitar och brödbitar. Låt rödlöken rinna av och tillsätt även den till salladen.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Ringla över och blanda med salladen strax före servering. Eller om du följer mitt tips ovan och gör dressingen i den stora salladsskålen först.

Sallad med sumak

 

Pickles på gröna jordgubbar

Charlotte Jenkinson

Trendigt som bara den är att göra rätter med gröna omogna jordgubbar. Jättekonstigt tyckte vi här på Allt om Mat-redaktionen, men nu har vi ändrat oss. De är både godare och mer användbara än vad vi först trodde. De ska tona lite i rosa och smakar då som en blandning av jordgubbe, gräs och kiwi med en frisk syrlighet. Vi hade provlagat några recept med de gröna gubbarna och när det blev några lådor med de gröna bären över kunde jag inte motstå att göra något av dem. Gröna tomater är ju gott och jag gjorde en pickles som går att göra på just gröna tomater, fast nu tog jag de gröna gubbarna istället. Lätt att göra och gott att ha till grillade rätter.

Så här ser gröna jordgubbar ut:

Green strawberriesTill en stor burk grön jordgubbspickles:

  • ca 1 kilo gröna omogna jordgubbar, lätt tonade i rosa
  • 1 hackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta

Lag:

  • 1/2 dl ättika 24 %, eller 1 dl om den är 12%
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rörsocker
  • 1 msk gula senapsfrön

Skölj jordgubbarna och låt dem rinna av. Skär bort bladen och dela gubbarna. Skala och hacka lök och vitlök.

Cooking with green strawberries

Bilden är lite missvisande för de ligger i en kastrull men lagen ska kokas först och sedan ska de skurna gubbarna läggas i.

Blanda ättika, vinäger, vatten, socker och senapsfrö i en kastrull. Låt det koka så att sockret löser sig. Blanda ner jordgubbar, lök och vitlök. Låt dem sjuda 3-5 minuter. De får inte bli för mjuka. Tag upp gubbar och lök med hålslev och lägg i en ren glasburk. Fortsätt koka lagen utan lock tills 4 dl återstår. Häll den över gubbarna i burken. Sätt på lock och låt den kallna. Förvara i kylen så håller den flera veckor. Använd till grillat och om det finns kvar när hösten närmar sig är det även gott till grytor.

Green strawberry pickles

Fläderblomsglass med jordgubbssirap

Fläderblomssaft är sommar på flaska, och har du precis gjort årets fläderblomssaft kan du göra en god fläderblomsglass. Jag gjorde fläderblomssaft precis som jag brukar, och använde 2 dl av den till glass. Till glassen gjorde jag jordgubbssirap. Väldans gott blev det och när sommaren blir så där varm och solig som vi väntat på så länge är det härligt med en svalkande glass. För den här glassen behövs en glassmaskin. När vi ändå är inne på saftprat och jordgubbarna är som bäst, kan ni hitta mitt bästa recept på jordgubbssaft här. Och önskas annan smak på glassen finns recept på en finfin choklad-och punschglass här.

Till ca 1 liter fläderblomsglass:

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft

Jordgubbssirap:

  • 200 g jordgubbar
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vit sirap

Tänk på att glassmeten ska koka och sedan kallna innan den körs i glassmaskin. Blanda mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Koka upp (var vaksam – det kokar över lätt), drag ner värmen och låt blandningen sjuda utan lock ca 30 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. När mjölkgrädden sjudit färdigt häll ner den i äggulevispet under omrörning. Häll sedan tillbaks alltihop i kastrullen och sjud under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i skål och ställ smeten att kallna. Det går fort om man ställer skålen i diskhon med kallt vatten. När glassmeten kallnat tillsätt saften. Men börja med 1 dl och smaka av. Saft kan vara olika söt och stark. Kör glassmeten i glassmaskin till fryst mjuk konsistens. Lägg över i plastskål med lock och förvara i frysen.

Jordgubbssirap gör man lätt. Skiva färska jordgubbar och blanda dem med socker i en kastrull. Låt den stå utan värme ca 20 min så att de vätskar sig. Blanda med vit sirap och koka utan lock tills drygt 1 dl återstår. Skeda bort skum om det bildas mycket. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk. Koka eventuellt ner såsen ytterligare för tjockare konsistens. Låt den svalna.

Jordgubbssirap

Servera kulor av fläderblomsglass och ringla jordgubbssirap över. Tag gärna fram glassen ca 10 min innan servering så den blir lite mjukare och lättare att skopa upp.

Fläderblomsglass med jordgubbssirap

Blommor

Baka god vaniljkaka med jordgubbar

En enkelt bakad sommarkaka vill vi ha. Helst med jordgubbar på. Det här en en luftig sockerkaka som delas på mitten när den fortfarande är varm och så häller man på en smörig vaniljsås. Kakan blir saftig och vaniljgod och sedan lägger man vad man vill på. Jag tog ett ganska tunt lager grädde och jordgubbar på och serverade extra jordgubbar och grädde till. Jag köpte nyligen en hjärtformad springform och den är inte så stor så jag gjorde en ganska liten kaka som passade den formen, ca 22 cm i diameter. Till vaniljsåsen tog jag vaniljpulver som är tveklöst det bästa. Vaniljsocker går det med men då måste man öka till teskedar och inte kryddmått. En annan typ av jordgubbstårta som inte behöver bakas har jag gjort tidigare och den hittar ni här.

Till 1 kaka, ca 8 bitar:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl kokande vatten
  • en rund eller hjärtformad kakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter

Vaniljsås:

  • 100 g smör
  • 3/4 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa kakformen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i smeten. Rör sist i kokande vatten. Blanda om väl och häll upp smeten i formen. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen 25 – 30 minuter. Gör under tiden vaniljsåsen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och socker och låt blandningen koka ca 2 minuter. Tillsätt vaniljpulver och sjud såsen ca 1 minut. Ställ åt sidan.

När kakan är färdiggräddad. Låt den svalna några minuter. Tag bort kanten på formen och dela kakan i två bottnar. Det går lättast med en lång lite tandad kniv. Ringla vaniljsåsen på snittytan på båda kakdelarna. Lägg ihop kakan direkt.

Vaniljkaka

Låt kakan kallna. Bred på vispad grädde och dekorera med jordgubbar.  Vill man inte ha grädde kan man ha bara jordgubbar och sedan pudra över lite florsocker. Den här passar även med andra bär, t ex hallon.

Vaniljkaka med jordgubbarJag la min tårta på ett stort brunt Höganäsfat med rak kant som var som gjord att lägga jordgubbarna på. Det blev som en medalj!

Vaniljkaka med jordgubbar

 

Bed & breakfast i Fredrika

Charlotte Jenkinson

Ibland har man tur, och det hade jag och pojkarna när vi kom väg 92 från Umeå mot Åsele och Dorotea i början av juni. Jag hade tittat på kartan och kollat in att Fredrika var bra att stanna på efter att ha kört 9 timmar. Vi bokade Viskagården och det blev ett riktigt lyckokast. Vilket underbart ställe! Holländska Monique och Marlene driver detta B & B och här fuskas inte med någonting. Allt bröd bakas – även hamburgerbrödet. Vi blev sena och hade inte ätit så jag ringde och frågade om det gick att ordna en macka eller något. Det blev hamburgare som var de bästa jag fått någonsin. En fin färsbiff, egen dressing, sallad och så det hembakade brödet. Frukosten var också toppklass – precis allt. Vårt rum var som en saga med timrade väggar och personliga saker. Viskagården hittar ni här.

Viskagården och Fredrika är värt ett stopp och t o m en omväg. Dumt nog tog jag bara en bild med min ipad. Men på deras hemsida finns fler.

Viskagården, Fredrika

Viskagården, Fredrika

Baka egna baguetter

Charlotte Jenkinson

Hembakta baguetter är härligt. Dessa långsmala bröd som är så gott till nästan all mat. Med en så kallad baguetteplåt är det lätt att få snygga bröd i proffsklass. Ett annat tricks för att få det rätta lyftet i brödet är att arbeta den kraftigt före jäsning. Degen ska vara ganska lös och ska sedan jäsa länge – ca 2 timmar. Jag gjorde neutrala bröd med 50/50 dinkelsikt och vetemjöl. Någon maskinutrustning har jag inte, men min armstarka son fick jobba med degen i bunke med en helt vanlig hederlig träslev. Vi bakade i lördags på landet medan regnet vräkte ner utanför och blåsten rev i trädkronorna. Vi tände en brasa i öppna spisen och bakade så det blev en riktigt mysig sommardag i alla fall.

Till 3 baguetter:

  • 25 g jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 4 dl siktat dinkelmjöl, 220 g
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 1/2 – 1 dl vetemjöl eller dinkel till utbakning

Rör ut jästen i vatten i en degbunke. Vattnet behöver inte vara varmt. Det ska jäsa länge och därför är kallt bättre. Blanda i olivolja, honung och salt (egentligen ska man tillsätta salt när degen jäst, men jag glömmer alltid det då så därför har jag i det redan nu. Den som har ett gott minne kan vänta med saltet och knåda in det när degen jäst första gången). Tillsätt dinkelmjölet och arbeta degen (mer som en smet) kraftigt ca 5 minuter.

Bakning

Arbeta in vetemjölet och låt den stackare som får göra jobbet slava. Degen ska arbetas kraftigt i bunken ca 5 minuter.

Bakning

Degen ska vara ganska seg och lös. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.

Tag upp degen på en mjölad köksbänk eller bakbord. Den går lättast att hantera med en degskrapa eftersom den är rätt så klibbig. Dela degen i tre jämnstora delar.

BakningRulla ut en degbit i taget till en rulle. Platta ut den lite grann och rulla sedan ihop den (som en rulltårta). Vrid den eventuellt och lägg den långsmala biten i en baguetteform Ett annat sätt för att få dessa typer av bröd att hålla formen är att låta dem jäsa på en mjölad handduk och lägg handduken i veck så de stagar upp långsidorna på brödet. Men jag tycker baguetteplåt är bäst. Gör längder av de andra degbitarna och placera på baguetteplåten. Använd dinkel eller vetemjöl för att inte degen ska fastna överallt.

Jag gjorde två vridna bröd och ett slätare. Täck med bakduk och låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Skåra bröden på snedden eller på längden. Ställ in plåten mitt i ugnen och släng in ca 1 dl vatten i botten på ugnen och stäng snabbt luckan. Fukten gör att bröden inte spricker när de snabbt jäser upp inne i ugnvärmen. Grädda bröden 20-25 minuter. Låt dem svalna något före servering.

Baguetter

 

 

Sill till midsommar

Charlotte Jenkinson

Gör en egen sillinläggning som går snabbt. Den här är så kallad fransk inläggning med rödvinsvinäger. Den går snabbt att göra om man använder inläggningssill eller 5-minuterssill. Jag har gjort andra sillrecept tidigare och de hittar ni här. Jag kryddade den här sillen med grönpeppar eftersom min man inte gillar kryddpeppar. Man tar det man gillar. Likaså tog jag en god jordgubbshonung i lagen, men det går bra med vanlig honung eller socker.

Till en burk fransk löksill:

  • 3 urvattnade sillfiléer, ca 210 g avrunnen vikt ( s k inläggningssill, eller 5-minuterssill ca 420 g)
  • 1 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk honung, gärna jordgubbshonung
  • 15 torkade grönpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 bananschalottenlökar

Häll av lagen från sillförpackningen och låt sillfiléerna rinna av. Blanda vinäger, vatten, honung, grovkrossade pepparkorn, smulade lagerblad och skalad och skivad vitlök i en kastrull och låt lagen sjuda ca 3 minuter. Låt den kallna.

Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Skär sillfiléerna i bitar. Varva lök och sill i en burk eller skål. Häll på den kalla lagen. Sätt på lock eller täck med plast och låt sillinläggningen stå kallt, gärna ett dygn före servering.

Fransk löksill

Baka små hallongrottor – favoritkakan nr 1

Charlotte Jenkinson

Hallongrottor är en riktig vinnare i småkaksdivisionen och otroligt svåra att motstå. De är dessutom lätta att baka så man kan göra dem ofta om man vill. Jag bakade i små formar och det blev 16 st. Jag använder en del potatismjöl vilket gör dem mörare. Hallonsylt kan man byta mot färska hallon och lite socker när de snart kommer i säsong.

Till 16 små hallongrottor:

  • 125 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • ca 1 dl hallonsylt
  • små veckade pappersformar (muffinsformar)

Sätt ugnen på 200°. Rör samman smör och strösocker i en bunke. Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Blanda det med smörblandningen. Ställ ut pappersformarna på en plåt. Forma jämnstora bollar av degen och lägg i formarna. Gör en fördjupning i mitten på varje liten boll och fyll med sylt. Grädda hallongrottorna mitt i ugnen 10 – 12 minuter.

Hallongrottor

Långkokta revben i ugnen

Charlotte Jenkinson

Vad gör man med ett drygt kilo tjocka revben av rapsgris ( grisar som föds upp på bland annat rapsolja)? Jag gillar chili och tycker att det asiatiska köket är bra på fläskkött. Så jag snodde runt i mitt skafferi och lagade till en asieninspirerad rätt. Svarta som synden blev de, de tjocka revbensbitarna när de fått koka länge i hoisinsås och kinesisk soja. Till det karamelliserade jag chili och gjorde en kålsallad med sesam. Det är en ganska lättlagad rätt. Revbensspjället kokade i en gryta i ugnen på låg värme i 4 timmar. Sedan plockade jag upp dem, reducerade och silade såsen (det såg då ut som jag kokade asfalt – fast det doftade mycket bättre). Ringlade lite sås på revbenen och värmde dem i ugnen. Så detta är en rätt som går att förbereda , vilket är bra eftersom den tillagas så pass länge. Jag gillar chili och de lätt karamelliserade chilin blev både en färgklick och en smakkick. Lite höstig känns den här rätten, men det var en ovanligt kall och höstlik junidag jag lagade till den.

Till 6 pers:

  • ca 1,2 kilo tjocka knäckta revben, av rapsgris
  • 1 dl hoisinsås
  • 1 dl kinesisk soja
  • 3 msk rörsocker
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 40 g finhackad färsk ingefära
  • 1 strimlat citrongräs

Kålsallad:

  • 500 g färsk spetskål
  • 125 g purjolök
  • 1 1/2 tsk medelgrovt havssalt
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk sesamolja

Syltad chili:

  • 3 färska chili, gul och röd spansk peppar
  • 3 msk rörsocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1/2 tsk salt

Till servering:

  • 2-3 msk sesamfrö
  • ev kokt ris

Sätt ugnen på 100°. Skär revbenen i jämnstora bitar ca 6 x 2-3 cm, låt benen sitta kvar på de bitar som har ben. Blanda hoisinsås, soja, skivad vitlök, hackad ingefära och strimlat citrongräs i en gryta med lock (se till att grytans lock klarar av att stå i ugn). Alternativ är att lägga i en ugnssäker form och täcka med grillfolie som lock. Lägg i köttbitarna och blanda om. Lägg på lock och ställ in grytan på nedersta falsen i ugnen. Låt det stå på endast 100° i 4 timmar. Under tiden förbered kålsalladen:

Ansa, skölj och strimla kålen. Jag hade en fint, färskt och ganska löst knutet spetskålshuvud så jag skar den ganska grovt. Man gör som man vill om man föredrar en finstrimlad så gör man det. Strimla purjon. Varva kål och purjo med salt i en bunke. Ställ på en tyngd och ställ i kylen ungefär samma tid som revbenen går i ugnen. Detta gör att kålen mjuknar och en del vätska dras ut. Efter flera timmar i salt + press häll av den i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda samman risvinäger, rapsolja och sesamolja. Blanda med den avrunna kålblandningen i en skål och låt stå svalt fram till servering.

Chili. Ansa och strimla chilin. Blanda dem med socker i en liten kastrull och värm på medelvärme så sockret börjar smälta och chilin vätskar sig. Häll på vinäger och låt det sjuda några minuter på svag värme så det tjocknar och blir som tjock sirap. Häll upp i en liten skål och låt det svalna.

Tag upp revbensbitarna ur såsen den kokat i och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Häll upp såsen i en kastrull och koka utan lock tills den reducerat till 4 dl. Sila genom en finmaskig sil.

Sätt ugnen på 150°. Ringla lite sås över köttbitarna. Strö på sesamfrö. Värm i mitten av ugnen 5-10 min. Servera dem med varm sås, sesamkålsallad och karamelliserad chili. Den som vill har även kokt ris till – helst basmati.

sojakokta revben av rapsgris

Så bakar du croissants

Charlotte Jenkinson

Frasiga, luftiga och helst nybakta och varma – croissanter är lyxfrukost och inget man bakar varje helg precis. Men man får lön för mödan och den som bjuder hembakade croissanter till frukost blir garanterat lovprisad och får stjärna i kanten. Croissanter kräver sin planering eftersom degen ska kavlas och kylas i flera omgångar. Jag började en lördag mitt på dagen och hade färdiga croissanter på söndag förmiddag. Jag har tagit massor av bilder till hjälp om ni vill prova på detta galanta bakverk.

Till 30 st croissanter:

  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 480 g vetemjöl special, 8 dl
  • 200 g smör (man kan ha upp till 300 g, men jag tyckte 200 g räckte)
  • 1 ägg

Blanda jäst och vatten i en degskål och rör så att jästen löser sig. Blanda ner socker, salt och mjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen antingen i skålen eller för hand på ett bakbord, ca 10 min. Jag fick inte in allt mjölet utan hade drygt 1/2 dl kvar. Lägg degen i en oljad skål, täck med plast och ställ i kylen ca 2 timmar.

När degen vilat och jäst 2 timmar ska smöret in. Det ska vara kallt. Tag ett smör-eller bakplåtspapper. Skiva och kleta ut smöret till en ca 15 x 20 cm jämntjock platta.

Smör

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en jämn rektangel ca 40 x 20 cm. Placera smöret mitt på.

croissants

 

Vik över kanterna mot mitten.

baka croissanter

 

Vik över båda kanterna.

baka croissanter

 

Vik ihop till en platt rulle. Rulla in den i smörpapper och låt den ligga i kylen 1/2 – 1 timme.

baka croissants

 

Tag ut den kalla smörfyllda platta rullen. Kavla ut den till samma mått igen, 40 x 20 cm. Kavla inte för hårt utan lätta tag så att degen inte går sönder. Det ska inte i mer smör. Vik ihop som förut till en platt rulle. Linda in, in i kylen någon timme. Ut igen, kavla, vik ihop, in i kylen. Detta upprepas ungefär 4 gånger. Sista gången fick den ligga över natten. Om det kryper ut smör så ”laga” med lite mjöl och kavla försiktigt. Det är viktigt att degen håller sig kall.

Nästa dag. Kavla ut degen fast större och tunnare, ca 60 x 30 cm.

kavla deg

 

Dela på längden och skär ut spetsiga trianglar.

croissantsEftersom det är viktigt att degen håller sig kall och det tar lite tid att rulla croissanterna snyggt, så lade jag frysta kylklampar på ena halvan av den utkavlade degen. På ett smörpapper förstås, inte direkt på degen.

kyla degTag en triangel i taget. Drag ut den i basen så den mer blir likt Eiffeltornet än en rät triangel.

baka croissantRulla ihop till en spole och se till att spetsen hamnar under så den hålls på plats. Böj ändarna inåt så det blir en fin svängd form.

croissantGör samma med hela den utkavlade degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

baka croissantsNu ska de jäsa i rumstemperatur. Det tar ganska lång tid. Mina behövde hela 2 timmar innan de dubblerat sin storlek. Eftersom det tar så lång tid är det bra om de hålls lite fuktiga. Jag kramade ett smörpapper (det går med bakplåtspapper också) i vatten så det blev fuktig och lade över croissanterna på plåten. Och så en handduk över det.

jäsa croissanter

När croissanterna jäst. Värm ugnen till 200° . Pensla croissanterna med uppvispat ägg. Grädda tills de fått fin gyllenbrun färg, ca 15 min. Alla ugnar är olika så kolla efter – kanske de behöver några fler minuter i ugnen. Låt dem svalna på galler.

Nybakade croissanter

Att baka croissanter är onekligen överkurs men det är roligt och man känner sig proffsig.  De går att frysa ogräddade. Lägg jästa men ogräddade croissanter på en bricka, ställ in i frysen. När de fryst kan de läggas i påse och förvaras i frysen. Lägg dem frysta på plåt och grädda i 200° ungefär samma tid, kanske något längre.

Den som vill kan lägg lite mörk choklad i varje croissant när den rullas ihop. De kan också fyllas med mandel och russin eller en matigare variant med skinka och ost.