Cafétips på Orust

Charlotte Jenkinson

Orust är den största ön på svenska västkusten. Där finns många platser som varje sommar drar stora turistströmmar, som Mollösund, Käringön (utanför Helleviksstrand), Gullholmen m fl. Lite stillsammare är det mitt på det stora Orust och jag besöker gärna det hemtrevliga Tavlebords Honungsgård som inte bara har biodling och säljer honung utan också har bageri, café och även B & B. Du kan läsa mer om honungsgården här. Jag fotade några av bilderna med mitt fish eye-objektiv så fotona är böjda i kanterna. Bli inte förskräckta och tro inte att huset har böjda väggar. Den här gången åt jag en delikat vaniljbulle och drack kaffe ur fin blommig liten kaffekopp. Förutom att fika kan man köpa bröd bakat i deras eget bageri, honung från gården och olika honungsprodukter. Dessutom finns en stor trädgård med bord, lekstuga och hängmatta. Bi-utställningen är också trevlig att se.

Tavlebord

 

Tavlebord inne

 

Tavlebord bulle

 

Tavlebord blomma

Hembakade frökex

Charlotte Jenkinson

Knapriga och knäckiga och nästan omöjliga att sluta äta är de här glutenfria frökexen eller fröknäcke kanske man kan kalla dem. Receptet är enkelt att göra och jag har fått det från min moster Gittan. Jag fick en liten låda med de goda kexen när jag senast besökte min rara moster och så fick jag receptet också. Tänk vad bra! Nu har jag gjort dem själv och har köpt upp mig på alla olika frön som ingår så jag kan göra nya snart igen. Jag hittade samtliga frön på ICA Maxi i Norrköping och de var framför allt av märket Risenta och Saltå Kvarn. De finns på andra välsorterade matbutiker och i hälsokosten så ingen behöver åka till Norrköping bara för dessa frön. Det var bara jag som råkade vara där när inköpen gjordes.

Gittans goda frökex:

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 msk psylliumfrön
  • 1/2 – 1 dl Maizena eller potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • flingsalt

Sätt ugnen på 150°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i hett vatten och olja så det blir en deg. Stjälp ut degen på ett bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen och kavla degen tunt och jämnt över hela pappret. Det gick väldigt lät. Med degen mellan pappren blev det minimalt med kladd. Tag bort det övre pappret och lyft över hela pappret med den utkavlade degen till en plåt.

Sporra eller skär den utkavlade degen i rutor. Strö på flingsalt och grädda mitt i ugnen drygt 1 timme. Mina var klara efter 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen men låt kexen stå kvar i ugnen med stängd lucka ca 30 minuter. Tag ut och låt dem svalna. Bryt till bitar i de gjorda skårorna. Förvara kexen torrt i burk med lock.

Kex

 

Kantareller och husmorstips

Charlotte Jenkinson

Kantarellerna är många och tidiga i år och växer på min vildvuxna skogstomt. På en halvtimme plockade jag nästan 1 kilo som rensat blev lite drygt 800 g. Bästa sättet att steka svamp är att först ”steka” svampen i torr stekpanna, d v s svampen släpper sin stora mängd vatten så den liksom kokar istället. Först när vätskan nästan kokat bort helt lägger man i smör och steker. Om man vill spara svamp i frysen kokar man bara ner den i sin egen vätska och tillsätter bara lite salt. Inget fett för det kan härskna även i en frys. Detta är mitt svampstekartrix som jag alltid använder mig av även när jag steker vanliga köpta champinjoner – först i het, torr stekpanna så vätskan släpper och kokar bort och svampen börjar få färg – sedan i med smör eller olja och stek vidare en stund.

Kantarell korg

De här kantarellerna var fina men ganska blöta efter kraftiga regn. När jag ”stekte” dem blev det enorm mängd vätska som bubblade. Till drygt 800 g svamp tog jag en knapp tesked salt. När den mesta vätskan kokat bort var det drygt 400 g svamp kvar. Det är förstås inte alltid som svampen har så mycket vatten, så de här siffrorna är bara ungefärliga.

Kantarell kok

 

Och till sist en fin sommarbild med ljuvliga harklöver som också växer på min tomt.

Harkloever

 

Smultronflan

Charlotte Jenkinson

Smultronflan, paj eller kaka  – man kan kalla den vad man vill men det är sommarens godaste bakverk med mjuk mördegsbotten, vaniljkräm, bär och gelé. Eftersom jag plockat stora mängder smultron på tomten så gjorde jag ännu ett bakverk med de läckra bären. Denna gången ett riktigt skrytbygge som kunde sättas på bordet i triumf. Geléet ovanpå var enkelt att göra med det lätthanterliga Gelésocker Multi. Istället för smultron kan flanet göras på jordgubbar, hallon, blåbär eller persikor. Saften till geléet kan vara det man har hemma. Jag råkade ha rabarbersaft, men hallon-eller rårörd jordgubbssaft går också bra.

Till ca 12 bitars flan/paj:

Kakbotten:

  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 äggula

Vaniljkräm:

  • 2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk Maizena
  • 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • ca 3 dl färska solmogna smultron eller andra goda bär

Gelé:

  • 2 msk koncentrerad saft, t ex jordgubbs, rabarber-eller hallonsaft
  • vatten så blandningen blir 1 dl
  • 1 dl Gelésocker Multi

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en matberedare och blanda ner tärnat smör. Arbeta ihop en deg för hand i skålen eller snabbt i matberedaren. Det ska bli en ganska smulig deg. Blanda i äggulan. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, i botten och upp på kanterna jämnt och snyggt. Ställ i kylen minst 1/2 timme, men den kan stå längre. Täck den med plast i så fall.

Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt den sjuda ca 5 minuter. Vispa samman äggulor och socker i en skål. Vispa ner den heta mjölken i äggskålen och vispa i Maizena och vaniljpulver. Häll tillbaks alltihop i mjölkkastrullen och värm på låg värme så krämen tjocknar. Vispa hela tiden. Häll upp i en skål och låt krämen kallna. Förr, när det var vanligt med syntetisk vanilj s k vanillin, var det viktigt att vänta med att tillsätta vanillinsockret tills krämen kallnat annars blev krämen besk. Med äkta vanilj finns inte det problemet.

Värm ugnen till 200°. Nagga pajbottnen med gaffel och grädda bottnen mitt i ugnen ca 25 minuter. Tag ut och låt den kallna. Förbered geléet: Blanda koncentrerad saft och vatten till 1 dl vätska. Blanda det i en kastrull med gelésocker och låt det koka ca 1/2 minut. Ställ det att svalna och stelna. När det skedas upp på bären skall det ha en konsistens ungefär som ovispad rå äggvita.

Lyft ut den gräddade paj/kakbottnen ur pajformen om det går och ställ på ett fat eller plan tallrik. Bred ut den kalla vaniljkrämen i pajbottnen och fördela smultronen/bären ovanpå. Täck med gelé och ställ flanet kallt en stund före servering. Tips: Man kan göra flera små om man har små portionspajformar. Då blir det som fina bakelser istället.

Smultronflan

Smultronflan

Smultron

Sommaräng

 

Smultronbullar och fattiga riddare

Charlotte Jenkinson

Sommartid och backarna fulla av smultron. Jag plockade en skål med ljuvligt doftande smultron på tomten och det var för lite att göra paj på så jag gjorde fina smultronbullar med mandelmassa istället.  De var underbart goda nybakade och ljumma.  Bullarna kan bakas med andra bär t ex hallon eller blåbär. Men nu blev det smultron. Efter några dagar var det tre ensamma bullar kvar och då skar jag dem i skivor och gjorde fattiga riddare som vi åt med kanel och lönnsirap. Jag skriver in receptet på dem också.

Smultronbullar, ca 15 st

  • 75-100 g smultron
  • 1 msk florsocker
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk, 37°
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 6 dl vetemjöl, 360 g + 1 dl till utbakning
  • 75 g kallt smör + 2 msk till pensling
  • florsocker

Blanda smultronen med florsocker och ställ åt sidan. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i fingerljummen mjölk. Blanda i socker och vispa ner äggen ett i taget med en gaffel. Blanda i grovriven mandelmassa. Rör ner hälften av mjölet. Blanda smöret (75 g) med resten av mjölet till en smulig massa (går lättast med fingrarna eller med en gaffel) och blanda ner det i degen. Arbeta degen smidig och blanda sist ner smultronen. Täck med bakduk eller plast och ställ att jäsa ca 40 min.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Min deg var ganska kletig så det behövdes en hel del extra mjöl. Men degen ska var ganska lös så knåda inte in för mycket mjöl. Rulla ut degen till en lång korv, ca 50 cm. Skär ca 15 jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa medan ugnen blir varm 200°. Grädda mitt i ugnen ca 10 min till de fått gyllenbrun färg (OBS! Det kan bli längre tid. Alla ugnar är olika och min ugn på landet verkar vara hetare än den temperatur den anger, så fäst inte för stor vikt med tiden). Pensla de nygräddade bullarna med smält smör. Låt dem svalna och pudra med florsocker.

 

Fattiga riddare till 4 pers:

  • 3-4 överblivna lite torra smultronbullar eller annat vetebröd
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjöl
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Till servering:

  • kanel
  • lönnsirap eller socker

Skär bullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt. Hetta upp smör i en stekpanna på något över medelvärme. Doppa bullskivorna i äggsmeten och stek dem 1-2 minuter på varje sida så de får fin färg. Servera dem varma och nystekta med kanel, lönnsirap eller socker. Mums!!

Smultronbulle

 

Fattiga riddare

 

Smultron

 

Blombukett

 

 

 

Jordgubbskaka – Victoria Sponge

Denna brittiska fyllda kaka kallas oftast Victoria Sponge Cake eller Victoria Sandwich och är en klassiker som man bland annat kan se vid afternoon tea i den omtyckta tv-serien Downton Abbey. Vi fick faktiskt en fråga på Allt om Mat av en läsare som undrade vad det var för kaka som ser så god ut och som herrskapet Crawley får serverad till sitt eftermiddagste. Min engelske make kunde då snabbt svara att det är Victoria Cake som de mumsar i sig. Detta måste naturligtvis provas och jag har gått igenom en mängd olika brittiska recept och det finns variationer förstås. Basen är alltid två sockerkakor av fast typ som läggs på varandra med smörkräm och jordgubbs-eller hallonsylt. En del recept har clotted cream istället och en del blandar jordgubbssylt med jordgubbar. Nu har jag gjort min egen variant och eftersom det är i bästa jordgubbstid  blir det med färska jordgubbar och ingen sylt. Baka två kakor i 20 cm stora formar. Har man inte två lika stora formar kan man baka en kaka i taget. Mina formar var inte helt lika men nästan lika stora. Den något större kakan fick hamna som undre kaka. Den färdiga Victoria-kakan skärs i smala bitar då den är ganska fast och fyllig. När man bakar är det smidigt att ha en våg till hands då det mesta vägs till 200 g, så receptet blir lätt att komma ihåg också.

Victoria Sponge Cake:

Kakbottnar:

  • 200 g smör
  • 200 g strösocker, ca 2 1/4 dl
  • 3 stora ägg (de skall väga 200 g med skal)
  • 200 g vetemjöl, lite drygt 3 1/4 dl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 runda kakformar ca 20 cm i diameter

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 120 g florsocker, ca 2 dl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 200 g färska jordgubbar
  • 1 msk florsocker

Sätt ugnen på 175°. Förbered kakformarna med bakplåtspapper i botten, smorda och bröade. Rör samman och vispa smör och socker så det blir luftigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smörblandningen. Blanda sist ner mjölk till en slät ganska fast smet. Fördela smeten i de två formarna. Bred ut smeten så det blir ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt dem svalna och tag ut dem ur formarna så de kallnar.

Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker till en slät och mjuk smörkräm. Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med 1 msk florsocker.

Lägg en kaka som botten. Skär eventuellt till den om den är mycket toppig så den blir platt. Fördela jordgubbarna på. Bred smörkrämen på undersidan av den andra kakan och lägg den ovanpå. Att jag gjorde så beror på att det faktiskt inte gick att bre smörkrämen på de hala jordgubbarna. Tryck till lite så kakan håller ihop. Ställ den svalt ca 30 minuter före servering så smörkrämen blir fastare och kakan håller ihop bättre. Pudra florsocker över före servering.

Victoria sponge Victoria sponge pieceVictoria sponge cake

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming kallas ibland ättiksströmming och är för många lika självklar till midsommar som sill och gravlax. Jag gör det ganska ofta och konstrar inte till det mycket utan gör en vanlig 1-2-3-lag som jag lägger den stekta strömmingen i. Ibland lägger jag ihop strömmingsflundrorna med senap emellan, ibland med finklippt dill eller någon ört som jag råkar ha till hands. I lagen lägger jag lök, lagerblad och dillstjälkar om jag har några. Kryddpeppar eller vitpeppar passar också. Den här gången blev det lite rosmarin mellan strömmingarna och löken var rödlökar i miniformat. Jag tog det jag hade helt enkelt. Vill du även ha en god sill till midsommar har jag recept på det här.

Stekt inlagd strömming:

  • 500 g rensad strömming
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl senap (valfritt)
  • 2 msk finklippt dill, eller gräslök eller någon ört du tycker om
  • 2-3 msk rågmjöl
  • smör till stekning
  • 10-20 grovstötta kryddpepparkorn eller andra pepparkorn som du gillar
  • 4 lagerblad
  • ev dillstjälkar om du har det

1-2-3-lag (ättikslag):

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt

 

Klipp bort ryggfenorna på strömmingarna. Lägg dem med ryggsidan nedåt på en skärbräda eller stort fat. Strö på salt, bred på senap om du vill ha det och strö på dill eller annan ört. Vänd ihop dem två och två till s k strömmingsflundror.

Hetta upp smör i en stekpanna. Vänd strömmingsflundrorna i rågmjöl och stek dem på lite över medelvärme ca 3 min på varje sida så de får en lätt knaprig och gyllenbrun yta. Lägg dem i en skål att svalna. Lägg i skalad och delad eller skivad lök, lagerblad och grovt stötta pepparkorn.

Blanda samman ättika, socker, vatten och salt. Rör om så att sockret löser sig helt. Häll det över strömmingarna. Täck med uppochnedvänd liten tallrik eller plast och ställ i kylen 12-24 timmar före servering.

Bilden här är strömmingarna innan jag hällt på lagen.

Inlagd strömming

Svamppaj – tarte tatin

Charlotte Jenkinson

Läste nyligen att det väntas tidigt och bra svampår i år. Därför störtdök jag ner i frysen och rensade ut förra årets svampskörd som fanns kvar där, och gjorde en svamppaj som hamnar lite fel i säsong – fast ändå rätt eftersom paj är perfekt försommarmat i alla picknick-korgar. Min svamp var blandsvamp av flera olika sorter. Där fanns soppar, riskor, kantareller m m och jag gjorde en sådan där paj som gräddas i stekpanna med degen som lock och sedan vänder man raskt allt uppochned så degskalet hamnar underst när pajen är gräddad. Den där uppchnedvändningen är ett spännande moment som kräver både snabbhet och styrka. Särskilt om man , som jag,  använde en tung gammal gjutjärnspanna. Dessutom är den het och svår bara därför att handskas med. Men jag fick upp pajen på rätt köl i alla fall. Vilken seger! Väldigt god var pajen nygräddad och ljummen, men blev bra uppvärmd också, serverad med en härlig grönsallad med god senapsvinägrett.

Svamppaj till ca 6 pers:

Pajdeg:

  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl, ca 150 g
  • 3/4 dl kvarg, 10%

Fyllning:

  • ca 550 g blandsvamp, rensad och skuren 6-7 dl
  • 2 msk smör
  • 125 g små hela rödlökar eller steklök
  • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • ca 50 g parmesanost
  • en stekpanna ca 26 cm i diameter som tål att stå i ugn

Gör degen först så den får vila. Den blandas enklast i en matberedare ( men jag gjorde den förstås för hand, eftersom jag fortfarande inte har någon matberedare sedan min gamla brann upp för flera år sedan). Det ska bli en smidig kladdfri deg. Lägg den att vila på svalt ställe ca 1 timme.

Tina den frysta och rensade svampen. Sätt ugnen på 225°. Tag fram en lämplig stekpanna som måste tåla att stå i het ugn (tänk på handtaget ett det inte är i trä eller plast som smälter). Hetta upp stekpannan och lägg i svampen. Stek den utan smör ca 5 minuter. Lägg sedan i smör och fortsätt stek på medelvärme. Blanda ner skalad hel smålök, finhackad vitlök, salt, peppar och timjan och stek ca 5 min. Rör om då och då.

Kavla ut degen till en jämntjock rundel lika stor som stekpannan. Maka ihop svampblandningen till mitten av stekpannan så det blir lite utrymme för degen runt kanterna, ca 1 cm. Riv på hälften av parmesanosten. Täck svampblandningen med degen och pressa ner degen lätt på insidan av stekpannekanten. Gör små lufthål i degen och grädda pajen i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter.

Låt den stå ca 5 minuter innan den vänds upp.

Svamppaj Vänd upp pajen på en stor skärbräda eller ett fat. Riv över resten av parmesanosten och servera pajen ljummen.

Svamppaj

Svamppaj

Rulltårta med jordgubbar

Charlotte Jenkinson

Till Sveriges nationaldag den 6 juni måste man ha kaka eller bakelse. Så jag har bakat en rulltårta med jordgubbsfyllning. Den vispade grädden blandade jag med kvarg, eftersom jag har en burk i kylen efter att vi testat kvarg i Allt om Mat’s provkök för en tid sedan. Med en del kvarg i grädden blir det en lätt syra och tårtan blir lite som en mild cheesecake. En rulltårtebotten ska vara lätt och luftig och det här är ett recept jag brukar använda med potatismjöl istället för vetemjöl i smeten.

Till en rulltårta med jordgubbsfyllning:

Tårtbotten:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl potatismjöl, ca 60 g
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 1/4 liter jordgubbar (skivade)
  • 1 + 1 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl naturell kvarg, ca 10 %

Tårtbotten: Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i äggvispet (sikta gör man genom en finmaskig sil och det är för att det inte ska bli klumpar i smeten). Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smöra det lätt. Bred ut smeten på det ca 30 x 40 cm i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.  Lägg upp ett smör- eller bakplåtspapper på köksbänken. Strö på 2 msk strösocker. Den gräddade kakan skall vändas upp på det, så att ovansidan blir en lätt sockrat utsida när kakan rullas ihop. Lyft den gräddade kakan i bakplåtspappret den är gräddad på så går det lättast. Drag bort bakplåtspappret försiktigt. Om det sitter fast kan du pensla med lite vatten så lossar det snabbt. Låt kakan kallna.

Gör under tiden fyllningen. Skiva jordgubbarna och blanda med 1 msk florsocker. Vispa grädden och blanda den med kvarg samt 1 msk florsocker. När kakan kallnat bre på gräddblandningen och fördela jordgubbarna ovanpå. Rulla ihop kakan och vira in den i smörpappret den ligger på. Vira ihop pappret i ändarna så det blir som en korv. Lägg rulltårtan i kylen ca 1 timme före servering.

Jordgubbsrulle

Pariservåfflor

Baka något fint till Mors dag, och läckra frasiga Pariservåfflor (Franska våfflor) fyllda med smörkräm är verkligen lite extra fint. När jag går på konditori så väljer jag ofta Pariservåfflor och nu tyckte jag det var på tiden att jag bakade dem själv. Det var inte särskilt svårt, men räkna med lite pyssel när smörkrämen ska bres på. Lite vackra vårblommor i en vas, ett fat med nybakade Pariservåfflor – vad mer kan väl en mor önska sig?

Till ca 12 st Pariservåfflor:

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1-2 msk vispgrädde eller vatten
  • 1-2 dl strösocker till kavling

Fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 krm vaniljpulver

Skär det kalla smöret i bitar och blanda det med mjölet – det går snabbast i en matberedare. Tillsätt vispgrädde (eller vatten) så det blir en slät deg (jag tog vispgrädde eftersom jag råkade ha det hemma, men vatten går bra). Låt degen vila i kylskåpet ca 1 timme. Under tiden kan du röra samman smörkrämen, d v s rumsvarmt smör, florsocker och vanilj. Om man vill går det att smaksätta smörkrämen med några droppar likör eller punsch om man har det hemma. Men ta ytterst lite i så fall – det får inte ta över de milda smakerna. På en timme, när degen ska kallna,  hinner du också plocka, eller köpa, några vackra blommor.

Värm ugnen till 225°. Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord ca 3 mm tjock. Stansa ut rundlar med ett mått, eller ett litet glas. Det ska vara ca 5 cm i diameter. Nu ska det kavlas lite till, men nu i socker. Kavla (mycket lätt) varje rundel i strösocker så de blir ovala till formen. Vänd så det kommer socker på båda sidor. Kavla sist med kruskavel. Lägg våfflorna (kakorna) på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med alla rundlarna. Grädda en plåt i taget ca 4 min. Låt dem stanna på plåten en stund och hasa sedan av hela bakplåtspappret med våfflorna på till en sval yta så de kallnar och stelnar något. De blir ganska sköra så var försiktig.

Bred smörkräm på hälften av våfflorna och lägg ihop dem till dubbla kakor (bakelser). Förvara dem torrt och svalt.

PariswafflesBukett wafflesBukett