Annonsen laddas.

Engelsk vetebrödskaka – recept på klassikern Lardy

10 januari 2017 Skriv en kommentar
Allmänt / Bakat / sött

Det här är sannerligen inte den snyggaste kakan jag bakat. Men den smakar gott. Jag råkade på mitt livs första lardy för många år sedan i den lilla staden Burford i England. Man blir lätt skeptisk till vetebröd bakat med ister (lard), och jag hade väl aldrig gett mig på att baka en lardy om jag inte smakat på en den där gången i Burford. Den är god, faktiskt riktigt god och dessutom luftig och lätt. Ister säljs ibland som just ister, men det kan också heta bakfett.

Lardy bakas i en rund ganska liten kakform, 20 cm i diameter. Någon sådan har inte jag men tog en keramikform som tål ugn och hade ett bakplåtspapper emellan.

Den som inte får tag på ister, kan baka kakan på smör. Den blir något tyngre i konsistensen då men naturligtvis lika god.

Till 1 Lardy cake:

Deg:

  • 20 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk rörsocker
  • 1 1/4 dl mjölk eller gräddmjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • ca 4 1/2 dl vetemjöl, 270 g

Fyllning:

  • ca 75 g ister
  • 3/4 dl rörsocker
  • 1 dl korinter eller små russin

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med ägg, socker och mjölk. Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda ner dem samt salt i smeten. Mät upp mjöl och arbeta in ca 4 dl av det till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek ca 45 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen för det är bra om den är mjuk och bredbar när det blir dags. Det är bara att mosa ihop ister, socker och sist korinter. Ister smakar nästan ingenting och ger just luftigheten till kakan.

När degen jäst. Tag upp den på ett mjölat bakbord eller ren köksbänk. Platta ut den med mjölade händer ca 30 cm stor rundel. Bred på en tredjedel av fyllningen. Vik in kanterna mot mitten, tryck till i mitten, vänd hela skapelsen så skarven kommer ner. Platta ut igen, bred på en tredjedel, vik in, tryck till, vänd. Och så upprepa en tredje gång med det sista av fyllningen. Vik in kanterna så det blir som en stor tjock bulle. Lägg den med skarven ner i en form med bakplåtspapper i. Formen ska vara rund ca 20 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Låt kakan jäsa ca 30 minuter.

Gör några snitt i degen på toppen med en vass kniv eller rakblad. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 30 min. Låt den svalna något innan du skär första skivan. Ljummen och nybakad kaka är bäst.

lardy cake

 

lardy

 

Lardy cake

Annonsen laddas.

Beef Wellington – inbakad oxfilé, festrätten nr 1

29 december 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Fest / metoder / Nötkött / Svamp

Oxfilé till nyår är nästan lika mycket ett måste som julskinka och sill på julen. Den klassiska festrätten Beef Wellington (smördegsinbakad oxfilé) är mycket bra eftersom den går att förbereda. I vissa recept är oxfilén nästan färdiglagad innan den täcks med svampfyllning, så kallad duxelle, och smördeg, men i de flesta recept är filén bara brynt. Det är så jag gör här. Det går att göra en hel del i förväg. Till exempel svampfyllningen, såsen, bryna köttet och  skära broccolin. Såsen till Beef Wellington ”ska” vara gjord på rödvin och Madeira. Det blev inte så i mitt hushåll för där hade jag bara portvin. Så i detta recept är det alltså rött portvin. Den som vill kan ta Madeira och rödvin istället.OBS ! Mitt recept är till endast 4 personer. Dessert som går att förbereda och passar på nyår finns här.

Beef Wellington till 4 pers:

  • ca 550-600 g jämntjock oxfilé, helst ekologisk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning

 

Duxelle, svampfyllning:

  • 1 gul lök
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 100 g rökt skinka eller bacon
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk kalv-eller oxfond
  • 2 msk rött portvin
  • 2 msk vatten
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 – 1 tsk tryffelolja
  • 1 msk ströbröd

 

Sås:

  • 1 lite gul lök eller en stor schalottenlök
  • 1 morot
  • 1 krm timjan
  • 1 msk smör
  • 1 msk av den färdiga svampfyllningen
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl portvin
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk kalv-eller oxfond
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör

 

Till oxfilén:

  • en kyld färdig smördeg i rektangelform, 250 g
  • 1 uppvispat ägg

 

Tillbehör:

  • lättkokt broccoli
  • ev ugnspotatis

Salta och peppra köttet runtom. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet på hög värme ca 5 min på alla sidor. Alltså totalt är tiden ca 5 min som köttet bryns. Lägg köttet på en tallrik att svalna.

Duxelle: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka skinkan och svamparna. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i en klick smör och fräs allt det hackade under omrörning ca 4 minuter. Detta kan vara på ganska hög värme. Sänk värmen till lite under medel och tillsätt tomatpuré, fond, portvin, vatten, worcestersås och peppar. Låt alltsammans småputtra tills det mesta av vätskan kokat in. Det tog 10-15 minuter. Smaka av med tryffelolja om du har det hemma, annars kan det uteslutas. Låt blandningen svalna. Ströbrödet tillsätter man strax innan allt ska lindas in i smördeg.

Sås: Skala och hacka lök och morot. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, morot och timjan ca 3 minuter. Tillsätt 1 msk av svampfyllningen, tomatpuré, portvin, vatten och fond. Låt det sjuda utan lock ca 10 min. Tillsätt senap och låt det sjuda ca 2 minuter. Smaka av med gelé. Sila såsen genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Vid servering kan såsen hettas upp. Red den eventuellt med lite Maizena utrört i kallt vatten. Rör ner (montera) en klick smör i såsen strax före servering.

Nu är det dags för finalen! Sätt ugnen på 200°, sätt in en plåt så den blir het. Rulla ut den färdiga kavlade smördegen. Blanda i ströbrödet i svampfyllningen. Bred ut fyllningen på smördegen, men inte ända ut i kanterna, lämna ca 2 cm fri deg. Lägg på den brynta filén, vik upp smördegen så att svampfyllningen hamnar runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och limma ihop dem med det. Vänd den inpackade filén så att degskarven hamnar underst och lägg den på ett bakplåtspapper. Trimma ändarna. Jag fick en del deg över och skar den i små snurror som jag gräddade bredvid och serverade på den färdiga rätten. Gör några små lufthål med en gaffel. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Tag ut den varma plåten ur ugnen. Lyft över filén i sitt bakplåtspapper till den heta plåten. Lägg eventuella degsnurror bredvid. Grädda hela härligheten mitt i ugnen 20-25 minuter. Låt den vila ca 5 minuter innan den skärs upp. Servera med sås, grönsaker och smördegssnurror. Den som vill kan också servera klyftpotatis till.

Beef Wellington

Annonsen laddas.

Janssons frestelse – det måste man ha!

23 december 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Husman / Tillbehör

Janssons frestelse, denna underbara sötsalta potatis-och ansjovisgratäng, måste vi alltid ha på julen. Jag konstrar inte till det utan gör en vanlig, fast jag steker lök och potatis lite lätt innan jag lägger i form med ansjovis och grädde. Det blir bäst Jansson med fast potatis.

Till 1 gratängform Jansson:

  • 1 kilo fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2-3 msk smör
  • 1 burk/ask 125 g
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 msk ströbröd

 

Sätt ugnen på 200°. Skala potatisarna och skär dem i långsmala stavar – som till pommes frites ungefär. Skala och strimla lök.

Hetta upp smör i en stor stekpanna. Stek lök först ca 2 minuter på medelvärme. Lägg i potatisen och stek ca 4 minuter. Blanda om då och då.

Skär ansjovisen i bitar, men spara spadet för det ska med i gratängen. Blanda ner ansjovisbitarna i stekpannan och låt det steka med ca 1 minut. Häll upp alltsammans i en ugnssäker form ca 20 x 30 cm. Häll på ansjovisspad och grädde och strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter tills gratängen fått fin gyllene färg. Servera Jansson varm tillsammans med det andra varma på julbordet.

Så här ska potatisen skäras:

Janssons frestelse

Så här ser den ut när den är klar:

Janssons frestelse

 

Förkoka tjocka revbensspjäll

22 december 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Fläskkött / Husman / metoder / Tips

Jag kunde inte hålla mig utan lagade julmat redan före fjärde advent. Det blev tjocka revbensspjäll som jag förkokade redan på morgonen. De fick sedan kallna i sitt kokspad. Strax före middagsdags skar jag i bitar, kryddade och så grillade jag dem en stund i ugnen. Behöver jag ens säga att det blev gott och verkligen mört kött. Vi var på landet och mörkret var kompakt. Brasan sprakade och det kändes verkligen att julen tassen runt knuten. Jag glömde helt bort att ta bild på rätten, men en julig bild på älgarna i Berzeli park i Stockholm är väl ok. Ett annat recept på tjocka revben har jag gjort här.

Förkokta tjocka revben:

  • 2 kilo tjocka revben, lätt sågade eller knäckta

Koklag:

  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 lagerblad
  • 10 lätt krossade svartpepparkorn
  • 1 torkad piri piri eller annan chili
  • 1 bit hel torkad chipotle chili men det är inte helt nödvändigt
  • 1 gul lök

Till kryddning:

  • ca 1/2 dl muskovadosirap
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk av kokspadet
  • 1 msk mald torkad ingefära
  • 1 tsk chili flakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Koka upp vatten med salt, lagerblad, pepparkorn, chili och skalad lök skuren i klyftor. Torka av köttet och skär i lite större bitar (du skär i mindre bitar när köttet är kokt).  Lägg ner köttet i den kokande lagen. Koka upp och skeda bort eventuellt skum. Låt alltsammans sjuda under lock ca 1 1/2 timme. Låt köttet kallna i lagen.

Tag upp köttet ur lagen och skär upp det i ca 5 cm breda bitar. Jag brukar följa runt ett ben och då blir de ungefär 2 cm tjocka och 5 cm breda bitar. Men det där gör man naturligtvis som man vill. Lägg bitarna i en ugnsfast form. Blanda sirap, olja, kokspad, ingefära, chili, peppar och salt. Ringla över bitarna och vänd dem så att det blir som en marinad. Låt dem gärna ligga någon timme och vänd dem någon gång under tiden.

Grilla revbenen i 225° ugn ca 15 min eller tills de fått färg. Jag ska medge att jag inte riktigt tog tid på detta. Köttet var ju färdigkokt så jag gick mest på hur det såg ut. Vi hade ugnspotatis till, samt cole slaw och sallad. Men de här revbenen passar lika bra med det andra varma på ett julbord.

Här är de utlovade älgarna. God Jul!!

alces-alces