Tiramisu – en favoritdessert

Recept på Tiramisu, den italienska desserten som har allt som är gott – kaffe, kakao, kaka, mascarpone, grädde och ägg. Dessutom är den krämig och fluffig och helt enkelt alldeles underbar. Tiramisu går bra att förbereda och det behövs ingen ugn.

Det finns antagligen lika många recept på Tiramisu som det finns italienska husmödrar. En del har inte grädde, andra har det, men det är alltid kaka (typ sockerkaka) eller så kallade savoiardikex (lady fingers), espressokaffe, kaffelikör, mascarpone och ägg. Man dränker in kakan/kexen med kallt kaffe och likör och varvar med mascarponekräm. Man toppar med kakao och riven choklad. Mascarpone är som en slags fet färskost och det är det som gör Tiramisu så gott att det finns en syra och så är den inte så söt. Det finns en ton av cheese cake i smaken. Tiramisu ska stå en stund i kylen före servering. Men den kan stå längre vilket gör det till en toppendessert att förbereda och ha klar i god tid.

Foto: Charlotte Jenkinson

Tiramisu går bra att förbereda och ha klar i kylen.

Tiramisu

Till 6-8 personer:

  • 1 dl starkt espressokaffe
  • 1/2 dl kaffelikör, t ex Kahlua, fast jag tog Baileys istället
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g mascarpone
  • 3 äggulor
  • 200 g Savoiardikex, s k Lady Fingers
  • kakao och ev riven mörk choklad

Börja med att göra kaffet och låt det kallna. Blanda det med likören. Ställ upp tre bunkar eller skålar. Lägg äggvitan i en, vispgrädde i den andra och mascarpone och äggulorna i den tredje. För att slippa diska vispen mellan allt så börja med att vispa äggvitorna fluffiga, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills skummet blir formbart till toppar (som marängsmet). Vispa sedan grädden, men inte för hårt utan precis så det blir ”spår” i den med vispen. Därefter är det bara att lyfta över vispen till skålen med mascarpone och äggulor. Vispa samman dem så de blandas ordentligt. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen och sist äggvitan. Vispa inte utan vänd ner och blanda med en slickepott eller liknande.

Lägg ut ett lager savoiardikex i botten på en form. Droppa eller skeda över hälften av kaffeblandningen så att kexen suger åt sig. Fördela hälften av mascarponekrämen ovanpå. Lägg på ett till lager kex, skeda över resten av kaffeblandningen och bred på resten av mascarponekrämen ovanpå. Ställ kallt fram tilll servering. Pudra över kakao och riven choklad vid servering.

Foto: Charlotte Jenkinson

Foto: Charlotte Jenkinson

Bästa desserten som går att förbereda.

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..