Grilldags! Het marinad och salsa

Charlotte Jenkinson

Sommaren kom tidigt i år och värmen ökade när alla grillarna gick igång i trädgårdar och på terasser. Visst längtar man efter den där första grillkvällen och själv kände jag mig lite tafatt och hade liksom glömt bort. Men ganska snart var jag igång igen med marinad, kött och tillbehör. Jag gjorde en ganska chilihet marinad med habanero och salladslök. Köttet som var så kallad Flat Iron Steak (putsad nötbog) låg några timmar i marinaden som skrapades av innan köttet grillades. Då tog jag hela marinaden och fräste i stekpannan till en salsa. Det minskade chilihettan något och blev ett jättegott och kryddigt tillbehör. Den som vill ha en mildare variant väljer vanlig spansk peppar istället för habanero.

Till ca 4-6 personer:

  • ca 800 g Flat Iron Steak eller liknande

Marinad:

  • 1 färsk habanerochili eller annan mildare chili
  • 4 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 msk rörsocker
  • 3 msk japansk soja
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • eventuellt pressad citron ca 1 msk

Tillbehör:

  • 2 förkokta majskolvar
  • 4 mindre knipplökar
  • 1 halloumiost
  • ca 8 kokta fasta potatisar

Ansa och finhacka chilin, finstrimla salladslökarna. Blanda det med pressad vitlök, timjan, rosmarin, socker, soja, olivolja och salt. Blanda i en form eller plastpåse och lägg i köttet. Låt det marinera på sval plats 2-3 timmar.

Grillmarinad

Förbered tillbehören, d v s skiva ost, ansa lökarna, dela majskolvarna och koka potatisarna så de precis är kokta. De ska snarare vara lite underkokta än vara för mjuka. Halvera potatisarna och ringla 1-2 msk olja över alltihop.

Grill

Tänd grillen och låt den brinna ut till en jämn fin glöd. Tag upp köttet ur marinaden och skrapa av det mesta, det blir bara bränt om det är stora bitar lök och chili, men marinaden ska sparas till salsan. Grilla köttet över glöd först 1-2 minuter på varje sida. Flytta sedan köttet mer indirekt och grilla under lock några minuter till. Det är svårt att ange tid eftersom det beror på köttets tjocklek men även på hur kallt det är ute och om det blåser. Sedan är det ju också en smaksak hur man vill ha köttet.

Grilla på kolgrill

Medan köttet grillas gör salsan så här: Hetta upp en stekpanna och häll ner hela marinaden. Fräs den ca 1 minut och tillsätt 1/2 – 1 dl vatten. Låt det puttra ca 1 minut. Häll upp i skål och smaka eventuellt av med citron och mer salt.

När köttet verkar klart låt det vila en stund och grilla under tiden tillbehören.

Grilla majs

 

Skär upp köttet.

 

Grillat

 

Lägg upp på fat och skeda över salsan. Klart att servera!!

Grillat kött med salsa

 

Muffins med citron och citron

Charlotte Jenkinson

Jag fick en fin liten dessert-olivolja från Zeta och den med citron ville jag genast prova och smaksätta muffins med. Så här på våren är det brådska på båtvarvet och visserligen har vi bara en segeljolle, men det är lite pyssel i alla fall. Så tidigt på lördagsmorgonen bakade jag muffins och tog med till varvet. Det bästa med att vara där är att få fika i solens sken. Muffinsen (hur skriver man muffins i plural?) smaksatte jag med vanlig citron + den goda citronolivoljan. Så därför fick de heta muffins med citron och citron.

Till 12 citronmuffins:

  • 100 g mjukt smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 tsk dessertcitronolja
  • 1 1/2 msk pressad citron
  • 1 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 2 msk vallmofrön
  • 3 1/2 dl vetemjöl, 210 g
  • 2 tsk bakpulver
  • 12 muffinsformar

Glasyr:

  • 1-2 msk dessertcitronolja
  • 1 1/2 msk pressad citron
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 2 dl florsocker

Sätt ugnen på 225°. Preparera en muffinsplåt med muffinspapper i varje fördjupning. Rör samman smör och socker så det blir mjukt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i rivet citronskal, pressad citron och citronolja.

Rosta vallmofröna i en torr stekpanna på låg värme ca 3 minuter. Blanda ner dem samt crème fraiche i smeten. Rör sist i mjölet blandat med bakpulver.

Fördela smeten i muffinsformarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Mina gick lite längre men min ugn  är nog inte exakt i temperaturen. Tryck med den lilla pipen på citronoljeflaskan rakt ner i varje muffins medan de fortfarande är varma. Man liksom injicerar oljan ner i muffinsen. Det var svårt att bedöma hur mycket det kom i varje men det var nog mellan 1/2-1 tsk i varje. Låt dem svalna på galler.

Rör samman pressad citron, rivet citronskal och florsocker. Bred det på muffinsen eller lägg i en spritspåse med ett litet klippt hål och spritsa på varje muffins. Gör kaffe och ta med på termos. Duka upp utomhus med citronmuffins, kaffe och citronsaft och njut av våren! För den som undrar är vår jolle en Finnjolle och hon heter Svea.

Muffins

Muffins

 

Morotskaka med kokos och citron

Charlotte Jenkinson

Underbar saftig morotskaka med sötsyrlig ostfyllning blev följden av att jag kände att jag måste använda två förpackningar creme cheese som låg i min kyl, (typ Philadelphia, fast de här var från Arla). Utgångsdatumet var just passerat och så spanade jag också in några morötter i grönsakslådan som också borde användas snarast. Två av dem sådana där lila morötter. Ingredienslistan kan tyckas lång med udda ingredienser, men tänk på att man inte måste ha kokosolja utan kan ta rapsolja eller smält smör istället. Kanel tar man om man vill och filmjölken kan vara gräddfil eller naturell yoghurt. Det går lika bra att ta bara rörsocker om inget farinsocker finns hemma. Man måste inte heller ha riven kokos i, det var jag som hade precis 1 dl och tyckte den lika gärna kunde ingå i kakan eftersom det redan var kokosolja i den. Ja så där håller jag på och fiffilurar bland mina varor i skafferiet. Och så känner jag mig så otroligt präktig när något används och går åt – och dessutom blir gott.

Till en morotskaka, ca 12 bitar:

  • 3 dl finrivna morötter, ca 175 g
  • 3 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 1 dl kokosolja, 100 g
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl riven kokos
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1/2 msk pressad citron
  • 1/2 dl filmjölk

Fyllning:

  • 300 g naturell färskost, creme cheese typ Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 msk pressad citron

Sätt ugnen på 175°. Smöra (jag tog kokosolja) och bröa en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skala och finriv morötterna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör i kokosoljan. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och rör sedan ner det i smeten. Tillsätt riven kokos, citronskal, pressad citron, filmjölk och sist de rivna morötterna. Blanda smeten väl. Häll upp i den smorda formen och grädda kakan i mitt i ugnen 45-50 minuter.

Låt kakan kallna. Tag ut den ur formen och dela den på mitten till två ”tårtbottnar”. Rör samman färskost, florsocker, finrivet citronskal och citronsaft. Bred 1/3 av fyllningen på den undre kakhalvan. Lägg på den övre kakan och täck ovansidan med resten av fyllningen. Ställ gärna kakan i kylen någon halvtimme eller så före servering.

Morotskaka

 

Så tillagar du vit sparris

Charlotte Jenkinson

Vit sparris är samma sort som grön sparris. Skillnaden beror på hur de odlas. Grön sparris är knopparna som växer över jord. De blir vacker gröna av klorofyll. Den vita sparrisen odlas genom att jorden kupas upp över knopparna så de får inget ljus alls utan blir bleka. Att vit sparris är bökigare att odla gör den dyrare och mer exklusiv. Vit sparris måste skalas eftersom det yttre skiktet är lite trådigt med en något besk smak. Kokt vit sparris behöver inte mycket i kryddväg. Den milda fina smaken matchas bäst med inte alltför starka smaker – fast lite svartpeppar eller cayenne är inte helt fel. Klassikern är vit sparris med hollandaisesås, men här gör jag en annan variant med smörstekta brödsmulor och brynt smör.

Till 2-3 personer som förrätt:

  • 5-6 stora vita sparrisar, ca 400 g
  • 75 g smör
  • ca 2 dl smulat vitt bröd, ungefär 1 småfranska
  • ca 1 tsk flingsalt
  • 2-3 vrid på svartpepparkvarnen

Välj fina spänstiga och jämnstora sparrisar.

Sparris

Skala dem med en potatisskalare uppifrån och ner. Var lite försiktig så inte sparrisen bryts. Skär av den nedersta millimetern.

Sparris

Nu ska de kokas. Finn först en lämplig kastrull där sparrisen ryms i hela sin längd. Bäst hos mig var min nya stora stekpanna med höga kanter. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen. Om man inte har lock kan man ta ett smör-eller bakplåtspapper och lägga på som lock. Det ska ligga direkt mot vattenytan. Då ser det så här knasigt ut, men det funkar bra.

Sparris

Låt sparrisen sjuda under lock eller papperslock ca 10 minuter. Låt dem rinna av på en tallrik eller fat.

Riv brödet grovt. Hetta upp smör i en stekpanna på strax över medelvärme. När det slutar fräsa och börjar bli ljusbrunt lägg i brödsmulorna och stek dem gyllenbruna. Det hela tar ca 4 minuter. Lägg i den kokta sparrisen och låt den steka med ca 1/2 minut. Lägg snabbt upp på fat. Strö över salt och peppar. Servera dem varma med till exempel skivor av skinka, pastrami eller rimmad eller kallrökt lax. Annars är de goda bara med sitt brynta smör och smulorna.

 

Sparris

Sparris