Smultronbullar och fattiga riddare

Charlotte Jenkinson

Sommartid och backarna fulla av smultron. Jag plockade en skål med ljuvligt doftande smultron på tomten och det var för lite att göra paj på så jag gjorde fina smultronbullar med mandelmassa istället.  De var underbart goda nybakade och ljumma.  Bullarna kan bakas med andra bär t ex hallon eller blåbär. Men nu blev det smultron. Efter några dagar var det tre ensamma bullar kvar och då skar jag dem i skivor och gjorde fattiga riddare som vi åt med kanel och lönnsirap. Jag skriver in receptet på dem också.

Smultronbullar, ca 15 st

  • 75-100 g smultron
  • 1 msk florsocker
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk, 37°
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 6 dl vetemjöl, 360 g + 1 dl till utbakning
  • 75 g kallt smör + 2 msk till pensling
  • florsocker

Blanda smultronen med florsocker och ställ åt sidan. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i fingerljummen mjölk. Blanda i socker och vispa ner äggen ett i taget med en gaffel. Blanda i grovriven mandelmassa. Rör ner hälften av mjölet. Blanda smöret (75 g) med resten av mjölet till en smulig massa (går lättast med fingrarna eller med en gaffel) och blanda ner det i degen. Arbeta degen smidig och blanda sist ner smultronen. Täck med bakduk eller plast och ställ att jäsa ca 40 min.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Min deg var ganska kletig så det behövdes en hel del extra mjöl. Men degen ska var ganska lös så knåda inte in för mycket mjöl. Rulla ut degen till en lång korv, ca 50 cm. Skär ca 15 jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa medan ugnen blir varm 200°. Grädda mitt i ugnen ca 10 min till de fått gyllenbrun färg (OBS! Det kan bli längre tid. Alla ugnar är olika och min ugn på landet verkar vara hetare än den temperatur den anger, så fäst inte för stor vikt med tiden). Pensla de nygräddade bullarna med smält smör. Låt dem svalna och pudra med florsocker.

 

Fattiga riddare till 4 pers:

  • 3-4 överblivna lite torra smultronbullar eller annat vetebröd
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjöl
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Till servering:

  • kanel
  • lönnsirap eller socker

Skär bullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt. Hetta upp smör i en stekpanna på något över medelvärme. Doppa bullskivorna i äggsmeten och stek dem 1-2 minuter på varje sida så de får fin färg. Servera dem varma och nystekta med kanel, lönnsirap eller socker. Mums!!

Smultronbulle

 

Fattiga riddare

 

Smultron

 

Blombukett

 

 

 

Jordgubbskaka – Victoria Sponge

Denna brittiska fyllda kaka kallas oftast Victoria Sponge Cake eller Victoria Sandwich och är en klassiker som man bland annat kan se vid afternoon tea i den omtyckta tv-serien Downton Abbey. Vi fick faktiskt en fråga på Allt om Mat av en läsare som undrade vad det var för kaka som ser så god ut och som herrskapet Crawley får serverad till sitt eftermiddagste. Min engelske make kunde då snabbt svara att det är Victoria Cake som de mumsar i sig. Detta måste naturligtvis provas och jag har gått igenom en mängd olika brittiska recept och det finns variationer förstås. Basen är alltid två sockerkakor av fast typ som läggs på varandra med smörkräm och jordgubbs-eller hallonsylt. En del recept har clotted cream istället och en del blandar jordgubbssylt med jordgubbar. Nu har jag gjort min egen variant och eftersom det är i bästa jordgubbstid  blir det med färska jordgubbar och ingen sylt. Baka två kakor i 20 cm stora formar. Har man inte två lika stora formar kan man baka en kaka i taget. Mina formar var inte helt lika men nästan lika stora. Den något större kakan fick hamna som undre kaka. Den färdiga Victoria-kakan skärs i smala bitar då den är ganska fast och fyllig. När man bakar är det smidigt att ha en våg till hands då det mesta vägs till 200 g, så receptet blir lätt att komma ihåg också.

Victoria Sponge Cake:

Kakbottnar:

  • 200 g smör
  • 200 g strösocker, ca 2 1/4 dl
  • 3 stora ägg (de skall väga 200 g med skal)
  • 200 g vetemjöl, lite drygt 3 1/4 dl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 runda kakformar ca 20 cm i diameter

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 120 g florsocker, ca 2 dl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 200 g färska jordgubbar
  • 1 msk florsocker

Sätt ugnen på 175°. Förbered kakformarna med bakplåtspapper i botten, smorda och bröade. Rör samman och vispa smör och socker så det blir luftigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smörblandningen. Blanda sist ner mjölk till en slät ganska fast smet. Fördela smeten i de två formarna. Bred ut smeten så det blir ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt dem svalna och tag ut dem ur formarna så de kallnar.

Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker till en slät och mjuk smörkräm. Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med 1 msk florsocker.

Lägg en kaka som botten. Skär eventuellt till den om den är mycket toppig så den blir platt. Fördela jordgubbarna på. Bred smörkrämen på undersidan av den andra kakan och lägg den ovanpå. Att jag gjorde så beror på att det faktiskt inte gick att bre smörkrämen på de hala jordgubbarna. Tryck till lite så kakan håller ihop. Ställ den svalt ca 30 minuter före servering så smörkrämen blir fastare och kakan håller ihop bättre. Pudra florsocker över före servering.

Victoria sponge Victoria sponge pieceVictoria sponge cake

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming kallas ibland ättiksströmming och är för många lika självklar till midsommar som sill och gravlax. Jag gör det ganska ofta och konstrar inte till det mycket utan gör en vanlig 1-2-3-lag som jag lägger den stekta strömmingen i. Ibland lägger jag ihop strömmingsflundrorna med senap emellan, ibland med finklippt dill eller någon ört som jag råkar ha till hands. I lagen lägger jag lök, lagerblad och dillstjälkar om jag har några. Kryddpeppar eller vitpeppar passar också. Den här gången blev det lite rosmarin mellan strömmingarna och löken var rödlökar i miniformat. Jag tog det jag hade helt enkelt. Vill du även ha en god sill till midsommar har jag recept på det här.

Stekt inlagd strömming:

  • 500 g rensad strömming
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl senap (valfritt)
  • 2 msk finklippt dill, eller gräslök eller någon ört du tycker om
  • 2-3 msk rågmjöl
  • smör till stekning
  • 10-20 grovstötta kryddpepparkorn eller andra pepparkorn som du gillar
  • 4 lagerblad
  • ev dillstjälkar om du har det

1-2-3-lag (ättikslag):

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt

 

Klipp bort ryggfenorna på strömmingarna. Lägg dem med ryggsidan nedåt på en skärbräda eller stort fat. Strö på salt, bred på senap om du vill ha det och strö på dill eller annan ört. Vänd ihop dem två och två till s k strömmingsflundror.

Hetta upp smör i en stekpanna. Vänd strömmingsflundrorna i rågmjöl och stek dem på lite över medelvärme ca 3 min på varje sida så de får en lätt knaprig och gyllenbrun yta. Lägg dem i en skål att svalna. Lägg i skalad och delad eller skivad lök, lagerblad och grovt stötta pepparkorn.

Blanda samman ättika, socker, vatten och salt. Rör om så att sockret löser sig helt. Häll det över strömmingarna. Täck med uppochnedvänd liten tallrik eller plast och ställ i kylen 12-24 timmar före servering.

Bilden här är strömmingarna innan jag hällt på lagen.

Inlagd strömming

Svamppaj – tarte tatin

Charlotte Jenkinson

Läste nyligen att det väntas tidigt och bra svampår i år. Därför störtdök jag ner i frysen och rensade ut förra årets svampskörd som fanns kvar där, och gjorde en svamppaj som hamnar lite fel i säsong – fast ändå rätt eftersom paj är perfekt försommarmat i alla picknick-korgar. Min svamp var blandsvamp av flera olika sorter. Där fanns soppar, riskor, kantareller m m och jag gjorde en sådan där paj som gräddas i stekpanna med degen som lock och sedan vänder man raskt allt uppochned så degskalet hamnar underst när pajen är gräddad. Den där uppchnedvändningen är ett spännande moment som kräver både snabbhet och styrka. Särskilt om man , som jag,  använde en tung gammal gjutjärnspanna. Dessutom är den het och svår bara därför att handskas med. Men jag fick upp pajen på rätt köl i alla fall. Vilken seger! Väldigt god var pajen nygräddad och ljummen, men blev bra uppvärmd också, serverad med en härlig grönsallad med god senapsvinägrett.

Svamppaj till ca 6 pers:

Pajdeg:

  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl, ca 150 g
  • 3/4 dl kvarg, 10%

Fyllning:

  • ca 550 g blandsvamp, rensad och skuren 6-7 dl
  • 2 msk smör
  • 125 g små hela rödlökar eller steklök
  • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • ca 50 g parmesanost
  • en stekpanna ca 26 cm i diameter som tål att stå i ugn

Gör degen först så den får vila. Den blandas enklast i en matberedare ( men jag gjorde den förstås för hand, eftersom jag fortfarande inte har någon matberedare sedan min gamla brann upp för flera år sedan). Det ska bli en smidig kladdfri deg. Lägg den att vila på svalt ställe ca 1 timme.

Tina den frysta och rensade svampen. Sätt ugnen på 225°. Tag fram en lämplig stekpanna som måste tåla att stå i het ugn (tänk på handtaget ett det inte är i trä eller plast som smälter). Hetta upp stekpannan och lägg i svampen. Stek den utan smör ca 5 minuter. Lägg sedan i smör och fortsätt stek på medelvärme. Blanda ner skalad hel smålök, finhackad vitlök, salt, peppar och timjan och stek ca 5 min. Rör om då och då.

Kavla ut degen till en jämntjock rundel lika stor som stekpannan. Maka ihop svampblandningen till mitten av stekpannan så det blir lite utrymme för degen runt kanterna, ca 1 cm. Riv på hälften av parmesanosten. Täck svampblandningen med degen och pressa ner degen lätt på insidan av stekpannekanten. Gör små lufthål i degen och grädda pajen i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter.

Låt den stå ca 5 minuter innan den vänds upp.

Svamppaj Vänd upp pajen på en stor skärbräda eller ett fat. Riv över resten av parmesanosten och servera pajen ljummen.

Svamppaj

Svamppaj

Rulltårta med jordgubbar

Charlotte Jenkinson

Till Sveriges nationaldag den 6 juni måste man ha kaka eller bakelse. Så jag har bakat en rulltårta med jordgubbsfyllning. Den vispade grädden blandade jag med kvarg, eftersom jag har en burk i kylen efter att vi testat kvarg i Allt om Mat’s provkök för en tid sedan. Med en del kvarg i grädden blir det en lätt syra och tårtan blir lite som en mild cheesecake. En rulltårtebotten ska vara lätt och luftig och det här är ett recept jag brukar använda med potatismjöl istället för vetemjöl i smeten.

Till en rulltårta med jordgubbsfyllning:

Tårtbotten:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl potatismjöl, ca 60 g
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 1/4 liter jordgubbar (skivade)
  • 1 + 1 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl naturell kvarg, ca 10 %

Tårtbotten: Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i äggvispet (sikta gör man genom en finmaskig sil och det är för att det inte ska bli klumpar i smeten). Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smöra det lätt. Bred ut smeten på det ca 30 x 40 cm i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.  Lägg upp ett smör- eller bakplåtspapper på köksbänken. Strö på 2 msk strösocker. Den gräddade kakan skall vändas upp på det, så att ovansidan blir en lätt sockrat utsida när kakan rullas ihop. Lyft den gräddade kakan i bakplåtspappret den är gräddad på så går det lättast. Drag bort bakplåtspappret försiktigt. Om det sitter fast kan du pensla med lite vatten så lossar det snabbt. Låt kakan kallna.

Gör under tiden fyllningen. Skiva jordgubbarna och blanda med 1 msk florsocker. Vispa grädden och blanda den med kvarg samt 1 msk florsocker. När kakan kallnat bre på gräddblandningen och fördela jordgubbarna ovanpå. Rulla ihop kakan och vira in den i smörpappret den ligger på. Vira ihop pappret i ändarna så det blir som en korv. Lägg rulltårtan i kylen ca 1 timme före servering.

Jordgubbsrulle

Pariservåfflor

Baka något fint till Mors dag, och läckra frasiga Pariservåfflor (Franska våfflor) fyllda med smörkräm är verkligen lite extra fint. När jag går på konditori så väljer jag ofta Pariservåfflor och nu tyckte jag det var på tiden att jag bakade dem själv. Det var inte särskilt svårt, men räkna med lite pyssel när smörkrämen ska bres på. Lite vackra vårblommor i en vas, ett fat med nybakade Pariservåfflor – vad mer kan väl en mor önska sig?

Till ca 12 st Pariservåfflor:

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1-2 msk vispgrädde eller vatten
  • 1-2 dl strösocker till kavling

Fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 krm vaniljpulver

Skär det kalla smöret i bitar och blanda det med mjölet – det går snabbast i en matberedare. Tillsätt vispgrädde (eller vatten) så det blir en slät deg (jag tog vispgrädde eftersom jag råkade ha det hemma, men vatten går bra). Låt degen vila i kylskåpet ca 1 timme. Under tiden kan du röra samman smörkrämen, d v s rumsvarmt smör, florsocker och vanilj. Om man vill går det att smaksätta smörkrämen med några droppar likör eller punsch om man har det hemma. Men ta ytterst lite i så fall – det får inte ta över de milda smakerna. På en timme, när degen ska kallna,  hinner du också plocka, eller köpa, några vackra blommor.

Värm ugnen till 225°. Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord ca 3 mm tjock. Stansa ut rundlar med ett mått, eller ett litet glas. Det ska vara ca 5 cm i diameter. Nu ska det kavlas lite till, men nu i socker. Kavla (mycket lätt) varje rundel i strösocker så de blir ovala till formen. Vänd så det kommer socker på båda sidor. Kavla sist med kruskavel. Lägg våfflorna (kakorna) på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med alla rundlarna. Grädda en plåt i taget ca 4 min. Låt dem stanna på plåten en stund och hasa sedan av hela bakplåtspappret med våfflorna på till en sval yta så de kallnar och stelnar något. De blir ganska sköra så var försiktig.

Bred smörkräm på hälften av våfflorna och lägg ihop dem till dubbla kakor (bakelser). Förvara dem torrt och svalt.

PariswafflesBukett wafflesBukett

Chokladglass

Charlotte Jenkinson

En mjuk och fyllig glassdröm för chokladälskaren är den här glassen som man inte behöver någon glassmaskin för att göra. Egentligen borde den kallas parfait eftersom den görs på samma sätt med vispad grädde och en krämig smaksättning. Hursomhelst så är det härligt enkelt att göra den här glassdesserten. Den görs på chokladsås och vispad grädde  plus en massa små marshmallows och hackad choklad. Jag gjorde den här glassen eftersom jag fått en skål med chokladsås som blivit över från Allt om Mat’s provkök. Men jag behövde mer chokladsås så då gjorde jag lite extra med ett enkelt recept som jag använt mig av massor av gånger. Det här receptet blir  ca 2 liter glass:

Chokladglass med marshmallows

Chokladsås:

  • 2 dl vatten
  • 2 dl kakaopulver
  • 2 dl strösocker
  • ca 25 g mörk choklad (jag tog Marabou’s mörka choklad)

Glass:

  • 5 dl vispgrädde
  • 125 g mörk choklad (Marabou’s)
  • 150 g minimarshmallows

Garnering:

  • minimarshmallows
  • hackad mörk choklad

Vispa samman vatten, kakao och socker i en kastrull. Låt det sjuda under omrörning ca 5 minuter. Häll upp i en skål och låt några chokladbitar smälta i. Kyl såsen snabbt genom att ställa den i ett kallt vattenbad.

Finhacka under tiden chokladen och lägg plastfolie i de skålar eller formar som glassen ska frysas in i. Till exempel avlånga brödformar eller runda skålar om man vill ha en rundare form (glasstårta, bomb m m).

När chokladsåsen kallnat. Vispa grädden och blanda den sedan med den kalla chokladsåsen, hackad choklad och till sist marshmallows, men spara gärna lite hackad choklad samt marshmallows till garnering. Fyll de plastklädda formarna med glassmeten. Täck med plast och ställ i frysen. Låt dem frysa minst 4-5 timmar.

Vid servering stjälp upp glassen, tag bort plasten, garnera med hackad choklad och marshmallows. Har du jordgubbar eller andra färska bär är det gott till.

Chokladglass

 

Baka goda krusbärsmuffins

Charlotte Jenkinson

Dags att rensa frysen! Jag insåg för en tid sedan att en ny bärsäsong närmar sig med stormsteg. Hög tid därför att göra slut på förra sommarens bär som samlats i frysen, bland annat en påse röda och gröna krusbär. Så jag bakade jättegoda muffins med dessa krusbär i, samt smuligt strössel på toppen. Jag bakade med ekologiskt rörsocker som är finmalt och ett vaniljsocker gjort på vanligt socker och äkta vaniljstång. Inte så viktigt, men ändå en upplysning, är att krusbären kom från en villaträdgård i Uddevalla.

Till 12 krusbärsmuffins:

  • 125 g smör, mjukt och nästan rumsvarmt
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl, ca 210 g
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • en muffinsplåt med 12 fördjupningar

Krusbärsfyllning:

  • 200 g krusbär, röda och gröna
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk Maizena

Strössel:

  • 30 g smör, mjukt och nästan rumsvarmt
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Tina bären så de går att mosa. Förbered en muffinsplåt med pappersformar i fördjupningarna (det är lättare att få ut muffinsen ur plåten om de står i pappersformar). Sätt ugnen på 175°. Mosa krusbären med socker och Maizena i en skål (jag gjorde det med en gaffel så de inte blev för finfördelade).

Blanda smör och socker i en bunke. Vispa det luftigt och mjukt. Vispa ner 1 ägg i taget och blanda ner mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i kaksmeten.

Fördela hälften av smeten i de 12 muffinsformarna, fördela krusbärsmoset ovanpå och täck med resten av kaksmeten. Blanda samman strösslet – d v s  smör, mandelmjöl, mjöl och vaniljsocker till ett smul. Toppa muffinsen med smulströsslet och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Muffins gooseberry

Baka egna grissini

Charlotte Jenkinson

Smala knapriga brödpinnar, oftast kallade ”grissini”, är lätt att baka själv och toppen att servera som drinktilltugg eller bröd till middagen. De här rullade jag i sesamfrö och riven västerbottensost, men t ex rosmarin och lite flingsalt är gott och även olika peppar samt parmesanost.

Till 30-35 brödpinnar:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vit sirap eller honung
  • 2 krm salt
  • ca 5 dl durumvete, 250 g
  • riven ost, ca 3 dl
  • 1/2 dl sesamfrö

Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke. Blanda i olivolja, sirap och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen för hand ca 10 min eller i maskin 5 min. Detta är jobbigt om man gör det för hand. Låt någon armstark familjemedlem göra ett degpass, det är bra träning!

Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 30 min. För att få fart på jäsningen kan man ställa degbunken i varmt vatten i diskhon. Sätt ugnen på 175°. När degen jäst till nästan sin dubbla storlek, tag upp den på en lätt mjölad arbetsyta eller bakbord. Dela degen i ca 30 jämnstora bitar. Jag var inte så noggrann så en del pinnar blev korta och andra jättelånga. Ta bara lite mjöl när du rullar ut till en långsmal pinne. Rulla den sedan i riven ost och sesamfrö. Det går lättast om du strör ut ost och sesam blandat på ena halvan av bakbordet. Men blanda inte all ost och sesamfrö i en stor hög utan ta lite allt eftersom du rullar pinnarna.

Lägg de ostrullade pinnarna på en plåt med bakplåtspapper. När plåten är full låt dem jäsa några minuter och grädda därefter mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler.

De är goda nygräddade och lite mjuka men blir knapriga och fina när de får ligga luftigt ca 1 dygn.

Grissini

 

 

Fransk löksoppa

Charlotte Jenkinson

Så här lagar du en riktigt god fransk löksoppa. Jag hade länge längtat efter att få laga en fransk löksoppa med ostgratinerat bröd och allt. Och nu gjorde jag det och det blev en härlig söndagsmiddag när vårsolens värme fram på kvällen byttes mot isvindar från sjön. Dessutom bakade jag ett surdegsbröd som jag dessvärre inte har recept på, men min lilla grundsurdeg är fantastisk och bubblar som bara den. Så jag kanske kommer med recept så småningom. Nu till soppan. Jag gjorde den på både gul lök och rödlök och kryddade med några enbär samt svart penjapeppar som är en slag aromatisk peppar som är mer blommig och mindre het jämfört med vanlig svartpeppar. Löksoppa är ingen snabblagad soppa utan den tar sin lilla tid. Men det var ju bra, för då hann jag baka ut och grädda brödet. Till det ostgratinerade brödet som läggs i soppan tog jag det sista från mitt förra surdegsbak. Det är bra med lite torrare bröd som legat 1-2 dagar.

Löksoppa till 4-6 personer:

  • ca 1,5 kilo lök, 4 gula lökar och 4 rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 30 g rörsocker, ca 3 msk
  • 2 tsk salt
  • 8 enbär
  • 2 tsk penjapepparkorn, eller vanlig svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 liter vatten
  • 3 buljongtärningar, höns-eller grönsakbuljong
  • 4-5 lagerblad
  • 1 färsk vitlök, eller 3 klyftor
  • ev salt

Tillbehör:

  • 4-6 skivor dagsgammalt surdegsbröd
  • 100-150 g smakrik ost, gärna Emmenthaler

Skala och skiva lökarna tunt. Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta eller kastrull. Lägg i all den strimlade löken och låt den mjukna på inte allt för hög värme ca 10 minuter. Blanda om hela tiden och låt dig inte förskräckas över mängden lök. Den sjunker ihop så småningom.

Tillsätt socker och salt. Krossa enbär och pepparkorn i mortel och blanda ner det samt timjan i lökgrytan. Fortsätt på strax över medelvärme och blanda om så löken blir lätt karamelliserad ca 15 minuter. Ska man aldrig tillsätta vätskan undrar du säkert men nu när löken blivit lite ljust brun tillsätts vinäger som ska koka in under några minuter. Tillsätt därefter vin, vatten, buljongtärningar, lagerblad och den finstrimlade färska vitlöken. Blanda om väl och låt soppan sjuda under lock ca 45 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kryddor.

Lägg upp skivor av bröd på en plåt. Lägg på riven ost. När soppan är klar gratinera brödet i ugnen på 250° grill så osten smälter och får färg. Det tar bara någon minut. Servera soppan i skålar och lägg ostbröd i varje portion. I gamla recept står det ofta att hela skålen med soppan ska gratineras i ugnen med brödet ovanpå. Det är alldeles för bökigt. Betydligt lättare är att göra som jag beskrivit. Bon appétit!

Löksoppa