Så gör du en perfekt semla

Andreas Ivarsson

Perfekt semla, hur gör man en sån? Självklart har jag (liksom alla andra) svaret på det så du är redo inför fettisdagen imorgon 17 februari. I klippet visar jag snabbt hur man gör en perfekt semla, men det kommer i textform här också.

Du behöver bra byggstenar till en perfekt semla och enligt mig är det följande.

1. Bra kardemummabulle

Bullen ska vara luftig och gärna hembakad. I mina bullar kör jag samma deg som när jag gör mina kanelbullar (recept på kanelbullar) och varje bulle väger jag in till 60 gram innan jag rundriver, jäser och bakar av i ugnen. Innan ugnen penslar jag rikligt med vispat ägg och vatten med liten salt i.

2. Bra mandelmassa

Här har vi fallgropen för väldigt många semlor och det är garanterat inte bra mandelmassa i de man köper i vanliga mataffärer (kolla innehållsförteckningen så hittar du persiko- eller aprikoskärnor där och det är inte rätt). Här kan du antingen jaga fatt på superbra mandelmassa från Valdengården (de säljer dock inte till privatpersoner) eller göra din egen. I min mandelmassafyllning på semlan kör jag mandelmassa, lite mjölk, inkråm från bullen och lite vanilj.

3. Nyvispad grädde

Inga konstigheter här, men ha inget socker i den. Snälla!

4. Trekantslock

Klipp eller skär ett trekantslock, runda lock är taffligt.

5. Florsocker

Pudra lite florsocker på toppen, det är den enda garneringen du behöver.

Hur tycker du att en perfekt semla ska vara?