Entrecote i sous vide – första försöket

Andreas Ivarsson

entrecote-sous-vide-2

Första försöket med min sous vide-cirkulator Anova Precision Cooker blev en bit entrecote och jag hade också en lika stor bit som jag körde i stekpanna och sen klart i ugn. Du vet, jämförelse är rätt intressant.

Att döma av mitt förra inlägg om sous vide (med rubriken Sous vide – så funkar tekniken) kan jag konstatera två saker:

1. En hel del där ute fick sous vide-utrustning i julklapp.

2. Jag glömde ge kredd till min kompis Lasse Mannheimer, för att han introducerade mig till Anova Precision Cooker. Så nu får du det här Lasse, nöjd nu? Va, va, va? Han skriver förresten den superintressanta matbloggen Matfrosseri, som du borde läsa!

Förutsättningar i testet

Två stycken lika stora bitar entrecote, rumstempererade.

Bit A bryntes med svartpeppar och salt i en panna, sen kördes den klart i ugnen på 120 grader (lite halvelak temperatur)

Bit B kryddades med svartpeppar, las i vacuumpåse och kördes sen sous vide i 55 grader, runt 2,5 timmar (mätte inte exakt, men ska göra det nästa gång).

entrecote-sous-vide-1

Så här blek och ocharmig såg Bit B ut när den var färdig, ingen yta alls. För att få till en bra stekyta körde jag den snabbt i stekpanna som var typ en miljon grader varm.

entrecote-sous-vide-4

Bit A som kördes i stekpanna och ugn tappade en hel del vätska när den fick vila på bakplåtspappret.

entrecote-sous-vide-3

Bit B, som körts sous vide tappade knappt en droppe vätska och den höll formen bätte än Bit B (kan också bero på saltningen av Bit B före den stektes).

entrecote-sous-vide-6

Bit A uppskuren, fint rosa nästan helt igenom.

entrecote-sous-vide-5

Bit B uppskuren, hyfsat rosa, men lite väl well i ytterkanterna. Kanske hade den blivit finare om jag gett den stekyta med en brännare.

Smakmässigt var det faktiskt ingen jätteskillnad på Bit A och Bit B, trots att Bit A tappat en himla massa mer vätska. Hmmm….

Nästa gång jag testar ska jag sätta upp en bättre jämförelse, till exempel salta båda köttbitarna eller ingen alls.

Det jag lärde mig var att det är himla enkelt med sous vide, man sparar dessutom plats i ugnen jämfört med den andra metoden och det kan vara tacksamt om man ska köra en potatisgratäng där till exempel.

Hur gör du för att få din köttbit perfekt?