Perfekta kanelbullar – du måste prova receptet

Andreas Ivarsson

Perfekta kanelbullar med mjölk

4 oktober är det Kanelbullens dag och därför ger jag dig ett recept på perfekta kanelbullar. Receptet är väldigt inspirerat av Pain de Martins som i sin tur använder det som Rute bageri på Gotland använde för några år sen. Skillnaden i mitt recept är att jag tycker det är onödigt att ha vanilj och mandelmassa i kanelbullar plus att jag har halverat receptet och bakar hälften så stora bullar (blir lagom ändå, annars kan du ju äta två).

För att få riktig skjuts i jäsningen av degen gör man en fördeg innan och sen gör du den riktiga degen, det tar lite längre tid men blir oerhört mycket bättre. Läs också mina frågor och svar om kanelbullar innan du börjar.

En sak till, tycker du det är konstigt att väga ingredienserna? Prova så ser du att det går snabbare än att använda decilitermått och på köpet får du lika mycket av ingredienserna varje gång (1 deciliter vetemjöl kan skilja sig väldigt mycket).

Fördeg

125 gram vatten
125 gram mjölk
20 gram jäst
250 gram vetemjöl

Blanda alla ingredienser för hand i skålen till din degblandare tills det är upplöst. Låt sedan röran jäsa i runt en timme.

”The real deg”

250 gram vetemjöl
4 gram salt
7 gram kardemumma
100 gram smör
100 gram socker

Börja med att mortla kardemummakärnorna (eller använd färdigmald), mät upp smör i skivor och kör alla ingredienser (inklusive fördegen) i din degblandare tills den verkligen är spänstig, brukar ta 10-15 minuter.
Sen är det jäsdags igen, låt degen jäsa i bunken eller ta upp den på bänken där du ska baka bullarna. Täck med en bakduk och låt den ligga där i en timme ungefär.

Bulldeg
Deg innan sista jäsningen.

En timmes tid över och då kan du fixa fyllningen under tiden.

Ingredienser i kanelbullefyllning

100 gram rumstempererat smör
100 gram strösocker
10 gram kanel
5 gram kardemumma

Blanda alla ingredienserna i en skål och om du glömt att rumstemperera smöret har jag ett smart knep. Låt skålen stå framme tills det är dags för utbakning, ljummen fyllning gör det lättare att bre det på degen.

Bulldeg

Nu är du nästan klar, det är bara dags att kavla ut degen och bre ut fyllningen. Börja med att dela degen i två lika stora bitar.

Utkavlad deg

Kavla sedan den första biten till en rektangel, om det blir en ojämn form kan du vika in kanter och kavla ut tills det blivit snyggt. Var inte rädd att använda mjöl när du bakar ut, du vill ju inte ha en deg som går sönder när du ska rulla kanelbullarna.

Kanelbulledeg

Vikt deg med fyllning

Rektangel färdig? Bred ut halva fyllningen på halva degrektangeln, vik sedan den ofyllda delen över den fyllda. Ta fram en kniv eller sporre och dela degen i tolv strimlor.

Ta en strimla och håll en ände per hand och snurra så den skruvar sig, snurra sen degen runt två fingrar och ”fäst” änden under knytet. Gråt inte om bullarna inte ser likadana ut, det blir supergott ändå.

Gör likadant med den andra degbiten.

Kanelbullar innan jäsning

Ställ in ugnstemperaturen på mellan 225 och 250 grader. Placera bakduk över dina bullplåtar och låt det jäsa i upp till en timme på en hyfsat varm plats, nästan så bullarna dubblats i storlek.

Färdigjästa bullar? Vispa då ett ägg och blanda med lite vatten och lite salt som du penslar på bullarna, strö över lite socker (pärlsocker, råsocker eller något annat du tycker blir fint) och sätt in plåten i ugnen. Börja med att titta till bullarna efter fem minuter, det är givetvis en smakfråga hur välgräddat det ska vara (använd bilderna på mina bullar som riktvärde), min ugn tar 9-10 minuter per plåt.

För att undvika degigt inre är det bra om du kollar kanelbullens undersida innan du tar ut plåten, ska nästan vara samma färg som ovansidan.

Nygräddade kanelbullar

När bullarna är färdiga penslar du med äggblandningen igen, så får du den där glansiga ytan.

Ät kanelbullarna med iskall mjölk så fort du bara kan!

Bonustips

Kanelbullemilkshake

Gör kanelbullemilkshake med mitt recept.

Viktiga frågor och svar om kanelbullar

Hur högt ska plåten placeras i ugnen?
Jag kör i mitten av ugnen, men det är väldigt beroende på din ugn. Målet är att få fin skorpa på översidan och samtidigt baka undersidan också så att den inte blir för degig i mitten. Testa dig fram med din egen ugn.

Jag har gasugn, hur ska jag grädda kanelbullarna då?
I de flesta gasugnar kommer all värme underifrån och därför kan det vara klokt att placera plåten rätt högt. Om du har en baksten kan du fejka övervärme också, sätt bara in bakstenen överst i gasugnen när du slår på värmen.

Ska det vara färdigmald kardemumma eller ska man mortla kärnor själv?
Det blir oerhört mycket bättre om du mortlar kardemummakärnor, men självklart blir kanelbullarna supergoda även med färdigmald kardemumma.

Vilket vetemjöl ska jag ha?
Ja du, kör med vilken sort du vill. Visst är det bra om du köper riktigt premiummjöl, men bullarna blir så klart jättegoda om du har Kungsörnens vanliga till exempel. Känn ingen press från mjölnördarna.