Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar

Andreas Ivarsson

Igår skrev jag en upprörd text som tog upp påståendena om att svenska jordgubbar skulle vara giftiga, vilket var rent skitsnack när jag kollade efter. Facebooksidan Matfusket har lyckats sprida det till över 500 000 svenskar hittills, vilket är för jävligt och nu har man dessutom lagt ut ett öppet brev till Sveriges jordgubbsodlare.
Här bryter jag ner hela Matfuskets första inlägg om giftiga jordgubbar och förklarar vad som är fel.

jordgubbar-1

Att fåglar skulle dö av besprutningen är bara ett påstående som är väldigt svävande och helt saknar hänvisning till källor (mer om det längre ner). Att jordgubbar skulle vara giftiga stämmer inte heller, Livsmedelsverket skriver att den HÖGSTA HALTEN (inget snitt eller vanlig halt) bekämpningsmedel som uppmättes i svenska jordgubbar var endast 6 procent av gränsvärdet.

jordgubbar-2

Här anges ingen källa alls, men jag gick för säkerhets skull in och läste Jordbruksverkets bilaga om Växtskyddsmedel för 2014, vad står det där under jordgubbar? Första siffran 44 godkända preparat är helt fel, 2014 är 53 preparat godkända (vilket innebär att det är okej att använda). Uppräkningen av antalet inom respektive växtskyddsmedelsgrupp (insektsmedel, ogräsmedel etc) stämmer inte heller. Matfusket påstår att endast 11 av de godkända medlen får användas inom KRAV-certifierad odling, det är också fel. Av 17 medel som är godkända för ekologisk odling är 16 stycken godkända även för KRAV.  Mycket siffror där, men sammanfattningsvis är 17 av 53 godkända växtskyddsmedel även godkända inom ekologisk odling.

De stora siffrorna Matfusket anger är alltså helt fel, vilket beror på att man plockat siffror från konspiratorikern och foliehatten Rune Lanerstrand (mer om honom längre ner), som i bästa fall hämta siffrorna från ett tidigare år.

Förutom att siffrorna är fel, så är det helt irrelevanta siffror, att si och så många bekämpningsmedel är godkända säger ingenting alls.

jordgubbar-3

Även denna siffra är fel (hittills har inga av Matfuskets siffror stämt alltså), vilket jag skrev om i mitt förra inlägg. 92 % av de testade jordgubbarna innehöll rester från bekämpningsmedel enligt Livsmedelsverket, men det är inte hela sanningen. Så här skriver Livsmedelsverket:

Den högsta halten av ett bekämpningsmedel som uppmättes bland de svenska jordgubbarna var endast 6 procent av gränsvärdet, motsvarande andel för utländska jordgubbar var 18 procent.

De allra flesta jordgubbarna innehöll alltså mindre bekämpningsmedel än 6 procent av gränsvärdet och gränsvärdet är satt med extremt hög säkerhetsmarginal. En intressant uträkning som Livsmedelsverket gjort visar att en 4-åring som väger 18 kilo kan äta minst 3,6 kilo jordgubbar varje dag året runt utan att riskera hälsan, för en vuxen person räknar man om det med samma ratio för relevant kroppsvikt. Även om man skulle försöka äta så mycket jordgubbar hade det inte gått, man hade fått andra hälsoproblem långt innan.

jordgubbar-4

Det här är typisk formulering för konspiratoriker, att väldigt svepande berätta något som inte går att kontrollera, lite råttan i pizzan över det hela. Men vi gör så här, vi utgår från att det faktiskt hört av sig anonyma bärplockare till David på Matfusket, hur vet han att det är sant? Och om det är sant, har man gjort tester på varför fåglarna dog?

Detta är alltså med största sannolikhet inte sant alls!

jordgubbar-5

Okej, allt annat är fel, men länkarna är väl ändå korrekta? Nej! Den första som går till krav är inte konstig alls, men länken till godkända preparat hos Jordbruksverket går till 2013 års bilaga om godkända växtskyddsmedel. Vad skiljer då mellan 2013 och 2014? 2013 var 45 växtskyddsmedel godkända för konventionell odling och 17 av dem var även godkända för ekologisk odling (vissa för KRAV) och 2014 är lika många godkända för ekologisk odling, men antalet godkända för konventionell odling har ökat till 53 preparat. Förvirrande när Matfusket verkar ha använt olika och helt fel källor!

Vem är Rune Lanestrand då? Googlar man ”rune lanestrand jordgubbar” får man fram ett blogginlägg med rubriken ”Den förgiftade jordgubben” från 2012, ett blogginlägg som Matfusket byggt hela sitt inlägg på utan att kolla upp någon fakta alls! Det här blogginlägget har Rune Lanestrand skickat runt som insändare till olika tidningar inför midsommar varje år, självklart utan att ens justera sina siffror till årets nivåer… Tyvärr plockar några tidningar och andra medier upp hans insändare varje år.

Sammanfattning av min kritik mot Matfusket

Om du inte orkade läsa allt så kan jag sammanfatta att inga siffror stämmer i Matfuskets inlägg om jordgubbar och dessutom är det irrelevanta siffror som inte stödjer påståendet om att jordgubbar skulle vara giftiga.

Hela den här grejen gör mig orolig. Att det finns charlataner likt Matfusket kan jag inte göra något åt, men att folk är så naiva och inte ens kan lyssna när man berättar varför påståenden är fel, ja då blir jag orolig!

Vad tycker du om Matfusket?