Svensk seger i kock-EM – Tommy Myllymäki vann Bocuse d’Or

Tommy Myllymäki, Bocuse d´Or 2014

Idag avgjordes kock-EM eller Bocuse d’Or Europe i Stockholm och glädjande nog vann Sveriges representant Tommy Myllymäki tävlingen. Inför tävlingen var han min favorit tillsammans med Norges tävlande Ørjan Johannessen (som kom trea i tävlingen). Topp tre dominerades för övrigt av Norden då dansken Kenneth Hansen tog andraplatsen. Nästa år avgörs stora Bocuse d’Or och dit går de tolv bästa från Bocuse d’Or Europe och man möter tävlande från resten av världen.

Jag pratade med Tommy tidigare i våras och då var han väldigt självsäker inför tävlingen, läs mer om det i inlägget ”Allt annat än vinst ser jag som ett nederlag”.

Jag fick också prova Tommy Myllymäkis tävlingsmeny förra veckan, i inlägget Sveriges hemligaste meny skrev jag lite om det, nedan ser du mina favoriter från det jag fick prova.

Sparris
Den här sparrisen som lindats i äggvita är minst sagt fantasieggande.

bocuse-1
Tapiokagryn med rom på toppen. Snygg, intressant med tapioka och rom tillsammans.

bocuse-2
Den absolut snyggaste rätten, tryffelchips på toppen och själva bollen var en friterad blodpuddingvariant fylld med en stuvning på bland annat grisfot.

bocuse-3
De här rätterna ser inte ut som mat, snarare är det mat i pralinform. Rätten till vänster var fylld med jordärtkockskräm och skalet var friterad grisfot.

bocuse-4
En rulle av fläsk som var oväntat elegant med tanke på huvudingrediensen.