Bästa lunchburgaren i Stockholm

Andreas Ivarsson

phils-burger-1

Jag fick nys om Phil’s Burger via Burgerland på Instagram och det har helt gått under min radar, trots att det bara ligger några kvarter bort från mitt jobb.

På vältrafikerade Fleminggatan (nr 49) ligger Phil’s Burger i en lokal som tidigare var en tapasbar. Jag hade två frågor innan jag öppnade den kraftiga träporten till Phil’s Burger:
1. Hur smakar hamburgarna?
2. Vem fan är den där Phil?

Mall 1A när du öppnar hamburgerhak i Stockholm verkar vara att länsa typ alla affärer på Coca Cola-skyltar och retrobilder på amerikanska pinuppor. Phil’s Burger har väldigt befriande frångått det, istället möttes jag och min polare av väggar av putsad betong och väldigt diskreta skyltar med menyer och annat.

Lunchmenyn bestod av tre olika rätter, cheeseburgare, vegetarisk rackare och en kycklingsallad. Jag valde självklart cheeseburgaren (pommes och coleslaw som tillbehör), strax under hundringen kostade det.

bestick
Besticken!!

Vi slog oss ned vid ett bord och började titta runt lite, inte en enda hipster i hela lokalen (eller jo, en Weird Al-look a like med mustasch fanns där förresten), mest var det gråa kontorsmän som satt vid borden och väntade, med bestick framför sig! Med bestick? Ja, jag blev lika chockad som du är när du läser detta! Vem äter hamburgare med bestick år 2014 egentligen! (UPPDATERING: Ja, det fanns små gafflar vid borden så man slapp äta coleslaw med händerna.)

phils-burger-2

Så fick vi in våra hamburgare på bordet. Enkel och bra uppläggning, hamburgarna och pommes frites låg i en avklippt papperspåse. Jag började med att ta en tugga av brödet, lite sött och smörigt med lite briochevibbar (ja, de bakar brödet själva).

phils-burger-3

Mellan brödet låg en köttpuck med fin skorpa (á la Shake Shack, dressing, sallat och rå lök). Köttpucken var rätt saftig, men den hade tjänat på att vara lite mindre välstekt. Dressingen var lite söt med smak av majonnäs och lite senap (gissning).

Hur smakade hamburgaren då? Phil’s Burger är enligt mig den allra bästa lunchburgaren i hela Stockholm, visst har Oljebaren också bra lunchburgare, men då kostar det nästan dubbelt så mycket också. En annan USP med Phil’s Burger är också att det inte är Flippin’ Burgers-eska köer (än) där.

Och så till det vi alla funderat på, vem är egentligen den där Phil? Inför vårt besök hittade vi ingen hemsida för Phil’s Burger på Google och telefonnumret som fanns på Yelp ledde till en telefonsvarare (helt utan info om öppettider). Fanns stället ens på riktigt? Ja, vi satt ju där nu. Vi frågade personen vid kassan vem Phil var, hon sa att det är ”en person som står i köket”. Direkt började det göda fantasierna i huvudet på mig och min polare. Är Phil en amerikan som av någon anledning flyttat till Stockholm? Är Phil den korta killen med glasögon i köket (som vi såg från vårt bord), som ville vara lite hemlig av sig?

Tyvärr var det mindre spännande i verkligheten. Vi pratade till slut med Peder, en av personerna bakom Phil’s Burger. Och Phil heter Philip egentligen och är en vanlig svensk snubbe bara.

Öppettider just nu på Phil’s Burger är: Mån-fre 11-14 och 17-21, lör 12-21 och sön 12-16.

Om du gillar hamburgare så kan du läsa en till hamburgerrecension imorgon här på In The Kitchen!

Var tycker du denn bästa lunchburgaren finns i Stockholm?