All in bläckfisk på Boqueria

Andreas Ivarsson

Pulpo escabeche med vattenmelon, koriander, chili

Boqueria i Mood-gallerian i Stockholm vill få oss att äta mer bläckfisk och därför kör man pulpo-festival fram till 23 mars. Pulpo är alltså en speciell bläckfisk som fångas i Nordostatlanten och Boqueria köper sin bläckfisk från en handlare i Galicien, Spanien.

Pulpo Asado med grillad purjolök och svart aioli
Pulpo Asado, bläckfiskarm med grillad purjolök och svart aioli (med bläck från pulpon).

Totalt serveras sex olika rätter som har helt olika karaktär, jag hann med att prova fyra av rätterna när jag var där igår. Vi har cevicheliknande Pulpo escabeche (bild överst i detta inlägg) och lite mer köttiga Pulpo Asado (som är min favorit på menyn).

Pulpo a la gallega på konfiterad potatis
Pulpo a la gallega på konfiterad potatis.

Pulpo och chistorrasallad med bakad tomat, körvel och krutonger
Pulpo och chistorrasallad med bakad tomat, körvel och krutonger.

Jag fick lära mig lite om pulpo också. För att få den perfekt fryser man pulpon så att enzymer bryts sönder, sen kokas den och därefter grillas, friteras eller marineras den.

Vad tycker du om bläckfisk?