Milkshake med smak av semla

Andreas Ivarsson

Semlamilkshake

Jag har redan förkunnat 2014 års semmelsäsong invigd (läs inlägget Årets första semla är här) och du kan med gott samvete börja äta semlor. Hetvägg är en gammal klassiker, men hur får du den in i 2010-talets mattrender? Jag funderade alltså på en hetvägg, deconstructed som det brukar heta inom matkretsar.

Det jag kom fram till är att beståndsdelarna i en hetvägg i stort liknar en milkshake – därför provade jag att göra en milkshake med smak av semla.

Hur smakade en milkshake med smak av semla? Helt underbart och här kommer receptet.

Ingredienser semmelmilkshake

250 gram vaniljglass av bra kvalitet (jag gillar Häagen Dazs)
2 matskedar mandelmassa
2 deciliter mjölk
1 styck slät kardemummabulle (alltså själva semmelbullen)

Semmelmilkshake

Börja med att mäta upp mjölk och mandelmassa, mixa det sedan med en stavmixer så att mjölken absorberar mandelsmaken.

Ställ din skål/kanna på en hushållsvåg och måtta upp vaniljglassen. Dela sedan kardemummabullen/semmelbullen i större bitar (som du ser på bilden ovan). Ta en sked och tryck ner bullen och glassen ner i bunken.

Kör ner din stavmixer i skålen/kannan och börja mixa tills du har en fin milkshake.

Avsluta med att hälla upp din milkshake i ett glas (toppa med lite vispgrädde om du vill vara extra ”nyttig”).

Semmelmilkshake

Serveringstips till milkshaken är en liten semla.

Milkshake med smak av semla

Berätta gärna om vad du tyckte om milkshaken när du har provat. Tipsa gärna om andra semmelkombinationer i kommentarerna.

Fler goda milkshake-recept


Lussekattsmilkshake

Milkshake med pepparkaka
Pepparkaksmilkshake