Dags att dra vidare för mig

Andreas Ivarsson

tina-nordstrom-andreas-ivarsson

Allting har ett slut som det brukar heta och ett exempel på det är min medverkan här hos Allt om mat. Snart börjar jag jobba som matredaktör på nystartade KIT.se och det går inte att kombinera med att blogga hos Allt om mat. Det är en positiv nyhet för dig som gillar att läsa det jag skriver, jobba med mat på heltid kommer troligen leda till ännu mer intressant innehåll från mig.

Jag vill dock tipsa dig om att fortsätta följa mig på min blogg www.inthekitchen.se, där kommer jag bland annat att skriva om arbetet med de två kokböcker som ska vara färdiga innan året är slut. Två kokböcker! Ja, jag tänkte att en är lite väl lite för en debutant… en av böckerna är lite hemlig och den andra handlar om mat från Blekinge.

Tack så mycket att du har läst bloggen här på Alltommat.se, finns vissa personer som varit extra aktiva när det gäller kommentarer, en stor kram till er!

Mina 5 favoritinlägg som du borde läsa

1. Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar

2. Semmelwrap – smartaste sättet att göra den

3. Bara en idiot köar två timmar för en cronut

4. 7 mattrender jag hatar

5. Maten i Seychellerna

Austin Food Works – hipsterstället som inte blivit upptäckt än?

austin-food-works-1

Jag har länge undrat varför det inte finns några ställen i Stockholm som serverar det jag förknippar med barbecue från amerikanska södern. Du vet den där maten vi alla vita medelklassmän äter när vi är i USA och drömmer om att lägga Jonas Cramby-mycket tid på det när vi kommer hem, men det blir aldrig av. Austin Food Works är en ny restaurang i Stockholm som kanske kan uppfylla den ”drömmen”, i alla fall att döma av deras Instagramflöde.

Austin Food Works ligger på Norrtullsgatan 24 i Stockholm, några college football-planer från mitt jobb och jag gick dit med några kollegor tidigare i veckan. Direkt när jag kommer in ser jag hur himla hippt det ser ut där inne, grova bygglampor, (fake-)rostad plåt och Mason Jars-lampor pryder taken, slitet trä, gamla oljeburkar från postapokalyptisk bensinmack i Texas, massor av bourbon och rye pryder sprithyllan. Allt känns så rätt, förutom en sak, klientelet är inte lika coolt. Stans hipsters har inte hittat hit än och än så länge frekventeras Austin Food Works av tråkiga personer som jag. Nog om detta, In The Kitchen är en matblogg, inte en Peter Kadhammar-distanserad reseskildring.

austin-food-works-fried-chicken

Varje dag finns flera alternativ på lunchen, det mesta fokuserar på kött, men vegetariska alternativ finns. Jag fastnade för cornflakes-panerad kyckling som friterats, till den serverades sötpotatis-pommes och någon slags majssallad (typ). Maten känns riktigt spännande för att vara Stockholm. För en stund blundar jag, hugger in i en kycklingklubba och drömmer mig bort till en (än så länge ej genomförd) roadtrip i Texas. Ja, vad ska man säga om smaken? Bra friterad kyckling, bra crunch i ”frityrskalet” och saftigt kött på insidan, med pommes frites som inte gör bort sig och majsen adderade lite fräschör och sötma. Att döma av reaktionerna på mitt Instagram-konto, så borde kanske Austin Food Works undvika bruna tallrikar när man serverar brun mat, men det är en annan historia.

austin-food-works-waffle-burger

En av mina kollegor tog en chopped pork waffle burger, alltså hackat långkokt/grillat fläsk i en våffla. Lite feg kryddning tyckte han, men rätt gott.

 

Efter ett lunchbesök på Austin Food Works känner jag mig nöjd, stället känns lite kul och jag kommer nog gå hit fler gånger. Kvällstid har man också öppet och enligt deras Instagram finns det brisket med riktigt fin ”bark”, ska prova det snart också. Restaurangkedjan Texas Longhorns grundare, Philip Huntzinger, ligger bakom Austin Food Works och vi får se om det blir en kedja även av detta så småningom.

Tina Nordström, nutella och smältost

Andreas Ivarsson

tina-nordstrom-1

Tidigare i veckan hängde jag med Tina Nordström och hennes partner in crime Benny Cederberg på ett event med Tefal, ett kul möte. Jag och några andra bloggare skulle laga trerätters tillsammans och jag gillar valet av rätter vi körde den här kvällen. Visst gillar jag coola, trendiga rätter och ofta springer jag in i det, men den här kvällen var det en middag utan krusiduller och ibland är det precis vad man behöver. Just det är vad jag förknippar Tina Nordström med, mat från hjärtat.

tina-nordstrom-2

Mitt lag ansvarade för förrätten, surdegsbröd panerade med smält smör, dijonsenap och parmesan.

tina-nordstrom-3

De små ostpanerade hjältarna doppade vi i smältost som vi kört i ugnen en halvtimme så det smält ordentligt.

tina-nordstrom-4

Varmrätt besttod av senapspanerade lammkotletter med varma druvor och oliver, en lätt rätt som lämnade plats kvar till desserten.

tina-nordstrom-5

Desserten var nog bäst, enkelhet när det är som allra bäst. Smörstekta pannkakor med hemmagjord nutella och vispad grädde. Jag har gjort nutella några gånger hemma, bara kört hasselnötter, choklad och lite socker i min matberedare tills konsistensen blivit bra. Tina har kondenserad mjölk i sin nutella (och honung istället för socker), enligt henne ger det bättre konsistens och lenare smak. Jag ska prova min och hennes recept vid något tillfälle, för ett test.

tina-nordstrom-andreas-ivarsson

Precis som alla andra bloggare tar jag bilder med personer jag ser upp till. 😉

Vad tycker du om Tina Nordström?

Matresa i Blekinge – snart är det dags

Andreas Ivarsson

kroppkakor-blekinge

Som jag berättat tidigare skriver jag en bok om mat från Blekinge, tanken är att den ska finnas redo att köpa till årets julhandel. I början av maj åker jag ner till Blekinge för att göra en av de större researchrundorna på plats där nere, 7 dagar kommer ägnas åt att kolla upp bästa producenterna, testa bästa restaurangerna, besöka bästa gårdsbutikerna och prata med alla matnördar där nere, kort sagt ska jag vända på varje sten där nere för att samla in material till min bok.

I helgen gjorde jag kroppkakor själv för första gången, resultatet ser du på bilden här uppe. Under min research har jag upptäckt att det finns lika många recept på blekingska kroppkakor som det finns kryddpepparkorn i en kroppkaka. Den gemensamma nämnaren är att det är stor andel rå potatis, vilket ger gråa kroppkakor. Sen är det en frisk blandning där vissa kör i kokt potatis, potatismjöl, ägg, mjöl eller pulvermospulver för att binda ihop degen. Jag tänkte försöka hålla mig till kokt potatis, på köpet får man glutenfria kroppkakor och det är ju bra.

Om du har någon koppling till Blekinge får du gärna tipsa mig om vad jag borde ta med i boken, gör det i kommentarerna eller i ett mejl till info@inthekitchen.se och självklart kan du förhandsboka boken redan nu om du vill.