Bullar med rabarber & vit choklad

Sist jag bakade bullar testade jag att baka in rabarber och vit choklad! Det blev gott och fräscht med den syrliga rabarbern till den söta chokladen och bullen. Verkligen något för rabarberälskaren. Jag brukar dela upp degen i två och göra två olika fyllningar. Ett safe card och en som jag experimenterar lite med.

Bullar med rabarber & vit choklad

  • 50 g jäst
  •  5 dl mjölk eller vatten
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl råsocker
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk stött kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 gram smör
  • 0,75 dl florsocker
  •  3 rabarber
  •  100 g vit choklad

Topping:

  • 1 ägg, lätt ihopvispat med lite vatten och en nypa salt
  • 1 dl sockerlag
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Smula jästen och rör ut den i vätskan i en bakbunke.
  2. Häll i socker, kardemumma och större delen av mjölet, spar ca 1 dl till utbakningen. Knåda tills allt gått ihop och tillsätt då smöret och saltet, knåda till en slät och smidig deg.  Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 60 min.
  3. Vispa ihop rumsvarmt smör med florsocker. Hacka den vita chokladen och skär rabarbern i små bitar, skala ev rabarbern först om det behövs. Knåda degen lätt och kavla ut till en rektangel.
  4. Bred på fyllningen, strö över choklad och rabarber på ena sidan. Vik rektangeln en gång. Kortsida till kortsida och skär två 1,5 cm breda strimlor.
  5.  Tvinna varje remsa och rulla ihop, lägg änden underst. Lägg bullarna i en bullform eller direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör likadant tills degen är slut. Eller rulla ihop degen som en rulltårta och skär 2-3 cm breda skivor och lägg i bullformar.
  6. Låt jäsa i ca 30 min till och pensla sen med ägg.
    Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 min. De skall ha fått fin färg innan du tar ut dem.
  7. När du tagit ut dem penslar du dem med sockerlag direkt (koka upp 1 dl socker i 0,75 dl vatten). Sockerlagen gör att de håller sig saftig längre.