Bullar med rabarber & vit choklad
/
Bullar med rabarber & vit choklad
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk eller vatten
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 dl råsocker
- 0,75 tsk salt
- 1,5 tsk stött kardemumma
- ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
- 150 gram smör
- 0,75 dl florsocker
- 3 rabarber
- 100 g vit choklad
Topping:
- 1 ägg, lätt ihopvispat med lite vatten och en nypa salt
- 1 dl sockerlag
- pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen och rör ut den i vätskan i en bakbunke.
- Häll i socker, kardemumma och större delen av mjölet, spar ca 1 dl till utbakningen. Knåda tills allt gått ihop och tillsätt då smöret och saltet, knåda till en slät och smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 60 min.
- Vispa ihop rumsvarmt smör med florsocker. Hacka den vita chokladen och skär rabarbern i små bitar, skala ev rabarbern först om det behövs. Knåda degen lätt och kavla ut till en rektangel.
- Bred på fyllningen, strö över choklad och rabarber på ena sidan. Vik rektangeln en gång. Kortsida till kortsida och skär två 1,5 cm breda strimlor.
- Tvinna varje remsa och rulla ihop, lägg änden underst. Lägg bullarna i en bullform eller direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör likadant tills degen är slut. Eller rulla ihop degen som en rulltårta och skär 2-3 cm breda skivor och lägg i bullformar.
- Låt jäsa i ca 30 min till och pensla sen med ägg.
Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 min. De skall ha fått fin färg innan du tar ut dem. - När du tagit ut dem penslar du dem med sockerlag direkt (koka upp 1 dl socker i 0,75 dl vatten). Sockerlagen gör att de håller sig saftig längre.