kladdkaka med italiensk maräng

Seg kladdkaka med maräng:

75 g brynt smör
0,5 dl neutral olja, typ rapsolja
50 g mörk choklad, hackad

1 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
2/3 dl kakao

1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2, 5 dl vetemjöl
1 krm salt

Gör seg kladdkaka så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Jag hade en form som var 18 cm i diameter, använder du en större (24 cm) bör du korta gräddningstiden något.
  1. Bryn smöret, koka det tills det tystnar och doftar nötig kola. Hacka chokladen och låt chokladen smälta i det brynta smöret. Häll i oljan.
  1. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg tjockt och fluffigt.
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  1. Häll smörchokladen i äggblandningen och sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt runt med en slickepott.
  1. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Håll koll på kakan, alla ugnar gräddar olika i min ugn blev den perfekt på 150 grader varmluft i 17 minuter.

Italiensk maräng:
160 g strösocker
0,5 dl vatten
2 äggvitor
1,5 tsk citronsaft från en citron

Gör italiensk maräng så här:

  1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull.
  2. När sockret når en temperatur på 110 grader börjar du vispa äggvitorna och citronsaften i en kitchen aid eller annan assistent, vispa på medel hastighet.
  3. Vid 121 grader häller du i sockret i en tunn stråle i de nu fluffiga äggvitorna. Fortsätt vispa hela tiden. När det vispats upp en maräng och den är sval är den klar.
  4. Bred ut över kladdkakan som måste vara helt sval innan du brer på marängen. Bränn av med en brullebrännare eller ha den som den är.
  5. Servera gärna med syrliga bär som t.ex. hallon.