Chokladtårta med chokladfrosting

26 september, 2017 Skriv en kommentar
Tårtor

Här kommer receptet på chokladtårtan som så många frågat efter! Tårtan bakade jag till Allt om mat som finns ute i butik nu, men jag smyger ut receptet här till er läsare 😉
Det är en saftig chokladtårta med en len chokladfrosting och lite crunchig daim eller nötter emellan. Det går bra att förvara tårtan i kylen men servera den rumsvarm, då är chokladfrostingen mjuk och god. Dekorera den med vilka bär du vill tex, hallon om du inte får tag i björnbär. Det är en enkel chokladtårta att göra med sparsam dekoration, men ser ändå lyxig ut.

chokladtårta

chokladtårta
Foto: Helene Pe

 

Recept på Chokladtårta med chokladfyllning

ca 16 bitar

150 g smör
100 g mörk choklad
1,75 dl Strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1,5 dl starkt brygg kaffe
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
3 ägg

Gör Chokladtårtan så här:

  1. Sätt ugnen på 150. Smörj en rund springform 18-24 cm i diameter.
  2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt choklad, strösocker, farinsocker och kakao i en kastrull, värm tills chokladen har smält, häll i bryggt kaffe. Ta av från värmen och låt den svalna lite.
  3. Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda sedan i ett ägg i taget i den smälta choklad blandningen och sist vänder du i de torra ingredienserna.
  4. Fyll springform med smeten och grädda mitt i ugnen på 150 grader i 50-60 minuter. Gör ett stickprov innan du tar ut kakan. Låt svalna lite och vänd den upp och ner för att få en rakare yta tårtan. Låt den svalna helt och skär den i tre delar.
  5. Använd en rund spritstyll och spritsa på chokladfyllningen för att få det jämnt och fint på kanterna.
  6. Hacka daim eller kandera nötter som du hackar och strör över varje lager med frosting för att få lite crunch i tårtan.

Chokladfrosting

2 tsk vaniljpulver
250 g mörk choklad
250 g rumsvarmt smör
150 g florsocker
50 g kakao
1 dl vispgrädde
0,25 tsk salt

150 g daim eller gör kandera nötter för att få crunch

Gör chokladfrostingen så här:

  1. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite den får inte vara för varm då smälter smöret i nästa steg.
  2. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Vispa ca 5 min.
  3. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Tillsätt lite i taget medans du vispar.
  4. Blanda i grädde och salt. Vispa till en jämn frosting.
  5. Häll i spritspåse med en rund tyll (ca 1,5 cm stor öppning).