Pekannötspaj med hallongrädde

Den här pekannötspajen skulle kunna vara mitt paradbak! Jag får ofta frågan om vad som är just mitt paradbak och jag har då svårt att komma på något då jag bakar så olika bakverk hela tiden. Men den här pekannötspajen är en återkommande stjärna som jag gärna bakar om och om igen. Hoppas ni också gillar den!

Foto: Helene Pe

Recept på Pekannötspaj

pekannötspaj

Till 8–10 bitar:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl florsocker
1 1/2 msk kakao
1 krm salt
1 liten äggula
1/2 –1 msk vatten

Kolafyllning:
100 g smör
2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 msk vetemjöl
1 krm salt
75 g pekannötter
2 små ägg

Hallongrädde:
2 dl vispgrädde
1/2 msk florsocker
1 dl hallon

Gör pekannötspajen så här:

  1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, 10 x 35 cm. Skär bort överbliven deg.
  3. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
  5. Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten, häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.
  6. Hallongrädde: Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..