Semla med pistage

Grattis! Du har precis hittat den godaste semlan! Ingen hybridsemla biter på mig men jag kan tänka mig att byta mandelmassan till pistagemassa. Jag älskar pistage och detta blir en grymt god semla att variera med en klassisk. Receptet på pistagemassan går att byta till mandel också om man vill göra mandelmassa.

Servera i nybakad semmelbulle, frys de du inte äter direkt och tina upp efter hand. Då får du alltid en saftig bulle.

Semmelbulle

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 ägg
  • 7 1/2 dl vetemjöl (450 g )
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Hemgjord pistagemassa

  • 200 g rostade pistagenötter
  • 200 g strösocker
  • 1/2 -1 msk vatten
  • 1 äggvita
  • 1 nypa salt

Kanderade salta mandlar

  • 100 g sötmandel
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Kanderade salta mandlar: Hacka mandlarna grovt. Rosta dem i en torr stekpanna. När de fått lite färg och doftar rostade häller du över sockret och saltet. Låt det smälta och karamelliseras runt mandlarna.
  2. Mandelmassa: Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Låt svalna. Mixa mandeln i en mixer tills det blir smuligt, tillsätt florsocker. Mixa ihop och tillsätt sen vatten och äggvita tills den går ihop till en jämn massa. Tillsätt vatten om den blir för torr och florsocker om den blir för lös.
  3. Semmelbullar: Smula jästen i en degbunke, häll på mjölken (du behöver inte värma den) och rör ut jästen i den.
  4. Tillsätt smör, socker, kardemumma och ägg.
  5. Rör i mjölet och låt degen gå ihop till en deg. Knåda till en smidig deg, tillsätt saltet. Plasta bunken med degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timma.
  6. Dela upp degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar, runddriv gärna så jäser de på höjden istället för bredden. Låt jäsa ca 40 minuter till under bakduk.
  7. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackade, kanderade mandlar. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  8. Fyllning: Vispa upp grädde till så många semlor du skall göra, ca 1,5 dl till 4 semlor. Ta urkråmet ur semlorna och lägg i en bunke, blanda med lite vispad grädde och  pistagemassa, justera med mer mandelmassa om du vill ha fastare kräm eller mer grädde för en lösare kräm (du kan också spä ut med mjölk eller vatten om du vill).
  9. Fyll bullarna med pistagefyllningen, strö över hackad kanderad mandel och toppa med grädde. (Att spritsa grädden blir extra fint). Lägg på locket, pudra över florsocker.

Den ultimata jordgubbstårtan

Den mest självklara Midsommartårtan måste ju vara jordgubbstårta med maräng och sockerkaksbotten. Jag älskar den här tårtan och det här är en variant med en somrig bär-vaniljkräm, grädde, lime och massa färska bär! Den kommer garanterat göra succé! Receptet kommer från min tårtbok.

Foto: Helen Pe

Jordgubbstårta

Sockerkaksmarängbotten

2 bottnar, långpanna eller

2 mindre formar à 25 x 25 cm

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
  • 60 g äggulor (ca 4 st)
  • 3⁄4 dl mjölk
  • 90 g vetemjöl (1 1⁄2 dl)
  • 1 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1 ekologisk citron, zest
  • 1 krm salt

Maräng:

  • 150 g äggvitor (ca 4 st)
  • 270 g strösocker (3 dl)
  • 1 dl flagad mandel

Vanilj- och bärkräm:

  • 250 g hallonpuré
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 90 g äggulor (ca 6 st)
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 40 g majsstärkelse (ca 5 msk)
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • ev 3 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker ljust och poröst.
  3. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Det kan skära sig här, men det går ihop när du tillsätter mjölet.
  4. Blanda i mjöl, bakpulver, zest och salt.
  5. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i mindre formar. Det blir ett ganska tunt lager.

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum och vispa sedan i sockret på medelhög till hög hastighet. Vispa tills du har en glansig maräng som blir toppig när du drar visparna ur smeten.
  2. Bred marängen ovanpå smeten i långpannan och strö över mandeln.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in bottnen i ugnen och grädda ca 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg innan du tar ut den.

Vanilj-och bärkräm:

  1. Koka upp puré och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.
  2. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse. Sila ner bärmjölken i blandningen och rör om.
  3. Häll blandningen i en ren kastrull eller såtös och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Koka ordentligt tills krämen är riktigt tjock.
  4. Låt smöret smälta ner i krämen under omrörning och tillsätt saltet.
  5. Låt svalna. Förvara i kyl till användning.
  6. När du ska montera tårtan vispar du ev upp bärkrämen med ovispad grädde till en fluffig kräm att fylla din tårta med.

Montering:

  1. Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret. Dela den i 2 delar om du använt en långpanna.
  2. Vispa ihop vanilj- och bärkrämen med 1 1⁄2 dl grädde i en bunke. Vispa 3 dl grädde i en annan bunke.
  3. Placera första bottnen på ett fat och bred på krämen.
  4. Placera den andra bottnen över och bred på grädde.
  5. Riv över zest och toppa med massa jordgubbar, hallon och mynta.

Rabarberdessert med kolakräm och maränger

Lätt rabarberdessert med kolasmetana, inkokta rabarber och  maränger. Köp maränger om du inte vill göra egna för att spara tid. Den här rabarber desserten är riktigt somrig och god med alla sina olika texturer! Koka gärna in rabarbern dagen före servering. Servera i glas eller i tallrik.

Köp maränger om du inte vill göra egna, så sparar du tid.

Rabarberdessert med inkokta rabarber

4 port

Maränger:

Det blir mer maränger än vad som behövs men de kan sparas i lufttät burk i flera månader.

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1⁄2 tsk pressad citron eller 1 krm ättika (12 %)
  • 200 g strösocker (2 1⁄4 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker

Inkokt rabarber:

  • 200 g rabarber
  • 100 g vatten
  • 200 g strösocker

Kola smetana:

  • 3 dl smetana
  • 1,5 dl dulce de leche

Gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt. Vispa äggvitorna med citron- saften i en rostfri bunke.
  2. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
  3. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda 1-1 1⁄2 timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara.
  4. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).
  5. Inkokta rabarber: Värm ugnen till 95 grader. Skiva rabarbern i mindre bitar.
  6. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Lägg rabarbern i en liten ugnsfastform och häll på sockerlagen så att rabarbern täcks. Täcks inte rabarbern kan du koka mer sockerag.
  7. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ca 15 min. Rabarbern skall fortfarande vara fast och får inte bli för mjuk och gå sönder. Ta ut och låt svalna. Koka gärna in rabarbern dagen innan servering.
  8. Kolasmetana: Vispa smetana och dulce de leche till en fluffig kräm. Klicka ut eller spritsa ut på 4 tallrikar. Toppa med Rabarbern och maränger.
  9. Tips! Om du vill ha rödare rabarber kan du ta lite lag, rabarber och hallon och mixa ihop till en sås och hälla över desserten för att få mer färg.