Pepparkaksdeg – Recept

Att göra egen pepparkaksdeg är enkelt. Det har min mamma lärt mig. Hon har också lärt mig att inga pepparkakor är så goda som de du bakar på egen deg. Givetvis finns där inte heller någon pepparkaksdeg som går att jämföra med en hemgjord.

Denna deg är den bästa jag bakat. Receptet är i grunden det vi bakade efter som små, men jag har gjort om det en liten aning. Pepparkakorna? Ja de blir tunna, frasiga och med massor av god pepparkakssmak.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina val av kakor. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Här ser ni en video på när jag gör denna ljuva Pepparkaksdeg. 

Pepparkaksdeg, 150 st kakor:

Ingredienser:
200 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:


Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden. Rör ihop och häll över i en stor bunke.


Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen. Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg. Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten. 

Degen håller i kylskåp i 2 veckor.

Baka Pepparkakor: Sätt ugnen på 200°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord. Stansa sedan ut kakor med kakstansar. Grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter.


Hoppas att ni ska gilla receptet. ♥